Skip to main content

Från att hyra ut en gammal gymnastiksal i Sollentuna för band att prod-repa i, till att vilja sätta en standard för music-business-yrket i Sverige. En resa som musikentreprenören Andreas Andersson gjort på några år. Nu tillsammans med en annan musikentreprenör, Niclas Gustafsson. De leder nu den eftertraktade musikutbildningen DMG School of Music under Brunnsviks Folkhögskola.

– Musik har inte setts som ett riktigt affärsområde även om det börjat hända saker i branschen. Det är i sig är en utmaning. Vi vill att det ska vara en seriös business. Att vara manager och bokningsagent är ett riktigt yrke. Det vill vi verka för, säger Andreas Andersson, grundare av DMG Education.

– Vi vill skapa ett högre ekonomiskt värde för musiken idag och för framtiden. Musiken är en så framträdande komponent i dagens värld, privat, offentligt och i företag. Vi vill att våra studenter tar stora kliv i branschen och skapar nya modeller för att få upp musikens värde, så att det i slutändan lönar sig för upphovsmännen och andra samarbetspartners, säger Niclas Gustafsson, som arbetar som utbildningsledare.

Andreas, som själv varit hårdrockare, har under lång tid haft tankar på att driva musikutbildning online. Under tiden Andreas och DMG hyrde ut lokaler i Häggvik, utanför Stockholm för prod-rep till kända artister, växte konceptet School of Music fram. Tillsammans med Brunnsviks Folkhögskola, som då också hade en del utbildningar där, startades ettåriga kurserna Music Business och Independent Artist under namnet DMG School of Music 2013.

De viktigaste ingredienserna i utbildningen är att det ska vara lättillgängligt och att deltagarna ska ha direktkontakt med viktiga aktörer i musikbranschen under sina studier.

– Vi haft ca 200 deltagare sen vi startade, säger Andreas. Utbildningen börjar bli en arena mellan studier och den verkliga musik- och underhållningsbranschen och då kan man binda ihop dem.

Andreas och Niclas är noga med att påpeka att det är en onlineutbildning du pluggar på, inte en distansutbildning. Ordet distans ger en missvisande bild. Vi satsar på att erbjuda en virtuell värld med föreläsningar, workshops, gruppsamtal, redovisningar och diskussioner – allt online, i realtid. Ibland är det mellan 50 och 100 deltagare uppkopplade samtidigt. Alla kan se varandra. Alla har möjlighet att komma till tals. Det görs indelningar så att eleverna samlas i ”grupprum” där handledaren kan gå in och ur de olika grupperna.

– Vi bygger inte tekniken i utbildningen själva, den finns redan, säger Andreas. Den tekniska utvecklingen gör det ju möjligt att driva den här utbildningen helt online och det blir nästan likadant som att man gör det live i en lektionssal. Dessutom så behärskar unga och yngre vuxna redan den här tekniken.

– Det sparar mycket tid och det blir mer effektivt att göra så här, säger Niclas. Deltagarna slipper resandet, de kan koppla upp sig nästan var som helst genom 4G, gratis wifi på stan och så vidare. Vi brukar säga ”Plugga vart du vill, när du vill”.

Genom att kunna var många samtidigt som är uppkopplade så frigörs också tid för individuell handledning till de som behöver mer av detta.

– Jag tycker det är lättare med kontakter som att svara på mejl på mobil eller meddelande på våra plattformar än att jag ska spara allt till en fysisk träff där man reder ut frågor. Det blir mer lättillgängligt även för individen. Den stora visionen är att skapa en virtuell arena där utbildning tillsammans med bransch jobbar för att utveckla framtiden. Vi vill att fokus ska ligga på att utveckla befintliga modeller för att passa framtiden eller att skapa helt nya modeller, säger Andreas.

Andreas och Niclas i DMG ser helst framåt. De vill utifrån erfarenheter av historien och nuet skapa utbildning online som ger kunskap och know-how för den musikbransch som kommer om två, tre, fyra, fem år.

Andreas Andersson  och Niclas Gustafsson.

Andreas Andersson och Niclas Gustafsson.

 

Anders Pettersson

Anders Pettersson

Psykologi, sociala rörelser och lärande.