Skip to main content

Nyss hemkommen från New York, där han jobbat på både Google Creative Lab och reklambyrån Anomaly, har Fredrik Heghammar nu flyttat tillbaka till Stockholm där han startat företaget Another Tomorrow tillsammans med hackathonexperten Joe Coppard. Tillsammans ska duon hjälpa företag att prototypa nya idéer och att anordna hackathons för att “fail fast, not big”, dvs att snabbt ge flera perspektiv på affärsidéer och affärsverksamheter för att se om dom håller måttet för att släppas på marknaden.

– Att prototypa internt innebär att tillsammans nå ett gemensamt mål inom ett företag. Att engagera folk och få dem att agerar och reagerar på en ny idé. Man visualiserar och testar tillsammans för att komma på nästa steg, förklarar Fredrik.

Fredrik och Joe kommer att hjälpa varumärken, företag, organisationer, städer och människor att visualisera och prototypa idéer så att man på ett tidigt stadium kan testa om idén håller. Han beskriver Another Tomorrows roll som en facilitator och kurator.

– Det behövs folk som kan sammankoppla alla experter och projekt i dagens samhälle. Det är precis som internet – allt finns där, men vem är det som säkerställer att man hittar rätt grejer? Låtar spelar på radion, men vem skapar en låtlista som passar just dig? Vem säkerställer att rätt utställning ställs ut på ett museum? Vi kommer att se ett ökat behov av kuratorer framåt.

Fredrik blev headhuntad av Google redan under tiden han jobbade på PR-byrån Jung. När frågan kom om han kunde vara med och leda arbetet med Google Creative Lab i New York kunde han inte tacka nej. Som Senior Executive Producer jobbade han med att ta fram nya produktvisioner för Google och att ta fram nya produkter för företaget. Han var även med och startade skolan 30weeks.com där man på trettio veckor lärde erfarna designers att gå från kreatörer till kreativa ledare.

New York-kontoret sträcker sig över ett helt kvarter i staden för att få rum med sina över 7000 anställda.

– På Googles New York-kontor finns legorum, spelrum, fantastisk utsikt över New York City, och en filosofi att mat ska aldrig vara mer än 50 meter bort. Vi hade en 5 restauranger, glassbil, mackeria, kafeteria, juiceria och flera restauranger. Det är en kreativ miljö, men samtidigt tror jag att det är bättre att man lämnar kontoret och går ut och tar en lunch eller en kaffe någon annanstans för att få andra perspektiv. Och att folk går hem efter arbetstid istället för att sitta kvar på jobbet.

– Google är lite som en fantasivärld. Det är som att jobba i Las Vegas. Man blir förblindad av alla resurser som finns att tillgå. I min värld blir saker kanske inte alltid bättre av att man har fler resurser. Jag valde att sluta efter ett och ett halvt år eftersom jag inte fick den utmaningen jag hade förväntat mig.

Efter Google började Fredrik att jobba på reklambyrån Anomaly.  Fredrik hade med sin familj beslutat redan innan flytten till USA att vara borta i max två år så att hans två barn kunde komma tillbaka till skolan och vännerna. Och när han blickar tillbaka känner han att två år räckte bra.

– Jag gillar New York som stad jättemycket. Men att jobba inom reklambranschen i USA kontra i Sverige är en helt annan sak. Det är mycket av en slit och släng bransch när det kommer till människor. Det saknas ett skyddsnätverk för de anställda och de flesta jobbar på så kallade at will-avtal, och kan få gå på dagen.

– Osäkerheten skapar ett klimat som gör att folk blir rädda för att göra fel eller för att ifrågasätta sina chefer. Man samarbetar inte på samma sätt som man gör i Sverige. Det är så mycket pengar det handlar om, och då blir det mer politik på ett företag. Någon kund sitter högt uppe i organisationen och är väldigt nervös för pengarna som spenderas på en enskild reklamkampanj, alla kan ryka på dagen. Tryggheten i att vara anställd i Sverige skapar en slags dynamik där man vågar tycka annorlunda och ifrågasätta.

Fredrik tycker sig se en trend i hur samhället rör sig mer mot en gig economy, där människor kommer att jobba mer i projektform och som frilansare. Något han tror främst kommer ha en positiv påverkan på länder som USA.

– Det jag gillar med frilansvärlden är att folk får fler perspektiv. Vi blir bättre människor av att åka iväg och surfa några dagar och göra något helt annat. I länder som USA, där väldigt få har semester eller vågar ta ut sin semester, kommer frilanslivet att öppna många dörrar för människor där man kan jobba hårt i en period för att spara pengar för att kunna vara ledig.

Hemma på Another Tomorrow i Stockholm, som i skrivande stund funnits i tre veckor, kommer fokus att ligga på två format: prototyper, där man enligt designsprinten SLING går från brief till research, idéande, testande och analys under en vecka, och hackathons.

– Ett hackathon är när man samlar 50 människor med olika bakgrund, kunskap och profession och gemensamt jobbar på en och samma brief i team intensivt i 24 timmar. Det kan beskrivas med termen “interdisciplinary contribution” – där många olika perspektiv kommer fram snabbt.

När Fredrik och Joe går in i ett projekt har de ingen enskild leverabel de vill styra emot. Om ett projekt får en analog eller en digital vinkel är därför inte förutbestämt, utan allt beror på vad som passar bäst för företaget i fråga. Det är en styrka att vara objektiv inför slutresultat.

– På Another Tomorrow ser vi till helheten och vad som är bäst väg framåt för ett företag. Alla vet att saker och ting sker snabbt, men det kan vara svårt att tänka fort. Det är stressigt att jobba inom företag idag när alla pratar om innovation och hur man skall “fail fast”, och det är vi ödmjuka inför. Nu hoppas vi kunna hjälpa företag att komma på nya idéer genom ett snabbt format som möjliggör att man kan testa mycket och ofta. Vi hjälper företag att hitta vilka de ska vara imorgon, avslutar Fredrik.

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship