Skip to main content

I veckan rullade Facebook ut stöd för 360-graders videos på plattformen. Det innebär att du själv är i kontroll av “kameran” när du tittar på en video, med möjlighet att flytta runt kameravinkeln och se vad som händer i bakgrunden och i omgivningen av en film. Traditionell video öppnar plötsligt upp för en helt ny form av social interaktion.

De första som fått testa på det panoramiska videoformatet på Facebook är Star Wars, Vice, NBCs Saturday Night Live, LeBron James och GoPro today.

För att skapa 360-graders videos behövs en speciell uppsättning kameror som spelar in alla 360 grader samtidigt, förklarar Maher Saba, Video Engineering Director på Facebook, i ett blogginlägg, och fortsätter:

Föreställ er en framtid där man kan se en vän spela in i 360-grader från en liten by i Frankrike eller från en festival i Brasilien – du kommer att kunna se dig omkring och uppleva platsen som om du själv var där. Det är fortfarande tidiga dagar för formatet, men vi hoppas att 360-graders videos kommer att hjälpa människor att utforska världen på nya, engagerande sätt.

För bara två veckor sedan uttalade sig även Ted Zagat, Ad Product Lead på Facebook, att:

Facebook kommer att vara huvudsakligen video inom ‘ett år eller två’.

Att framtiden kommer att vara mer videobaserad råder det ingen tvivel om. De möjligheter som 360-graders videos och livestreaming (som både Meerkat, Periscope, Facebook LIVE och även YouTube lägger mycket krut på nu) ger kommer att få oss att öppna upp ögonen och uppleva världen på helt nya sätt. Det ska bli spännande att se vilka personliga och kommersiella så väl som politiska och samhällsföränderliga utvecklingar social video kommer att driva på under de kommande åren. Hur man kan öppna människors ögon till verkligheten i andra länder och på andra platser genom att låta dem själva välja vad de vill se i en video från platsen.

Här är ett exempel på en 360-video från VICE som visar vardagen i krigsdrabbade Afghanistan, där du själv kan styra kameran direkt i videospelaren:

Front Line Diaries: Afghanistan, 2015“Over 18 months after our withdrawal, there is almost no evidence that we were ever in Afghanistan, let alone that we spent billions of dollars on reconstruction, development and security. Many Afghans look to the future with fear. We didn’t leave because we achieved our goals, we left because we gave up on them.”

Posted by VICE on Wednesday, September 23, 2015

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship