Skip to main content

I veckan slog Blooms upp sina dörrar i östra London – stadens första co-working space och businessklubb som är helt fokuserat på kvinnliga entreprenörer. Bakom initiativet står Lu Li, som också grundat nätverket Blooming Founders.

Visionen för Blooms är att skapa en miljö som fungerar och inspirerar kvinnliga entreprenörer, berättar Lu Li när hon visar oss runt lokalen. Platsen ska fungera som en mötesplats för företagsgrundare, frilansare och andra visionärer. Det ska vara tryggt och öppet, med mycket fokus på community.

– Vi är bara i början på resan, och byggarbetarna är fortfarande här och fixar med de sista detaljerna. Vi kommer att anpassa utrymmet baserat på hur våra medlemmar vill använda det, berättar Lu.

Eventrummet är under uppbyggnad, en vägg ska snart tapetseras och ett barnrum ska invigas om några månaders tid. Där kommer medlemmar som har små barn kunna få barnpassning under arbetsdagen, för att kunna fokusera på sitt arbete men samtidigt ha närhet till barnen. Allt för att få livspusslet att gå ihop.

– Blooms är skapat för kvinnor, av kvinnor. Men manliga medlemmar är även välkomna.

I nuläget finns ett stort vardagsrumsliknande utrymme där folk sitter utspridda med sina datorer och jobbar. På andra sidan korridoren är flera mindre rum uppbyggda som kommer att fungera som en mer tyst arbetsplats, telefonrum samt mötesrum som medlemmarna kan använda. Event kommer även att bli en nyckeldel av kontoret, och redan nästa vecka inträffar det första frukostseminariet med fokus på ledarskap.

– Vi har redan personer som har börjat sitta här dagligen och jobba. Vi ser fram emot att välkomna nya medlemmar och fortsätta att växa.

I takt med att fler blir frilansare och egenföretagare växer behovet av co-working spaces, inte bara i London utan även i svenska städer och resten av världen. Det finns även företag som skaffar medlemskap på co-workingspaces för att deras medarbetare ska kunna ges möjlighet att jobba från en annan miljö då och då om de önskar.

Det blir även vanligare med mer nischade utrymmen anpassade efter specifika människor och behov. Härom månaden gjorde vi ett besök på Makerversity i centrala London där man utöver skrivbord och mötesrum även har hantverksstudios för kreatörer så som syslöjd och träslöjd. I New York City öppnade det omtalade The Wing upp häromåret som stadens första co-working space bara för kvinnor.

I Stockholm finns ett stort urval av co-working spaces som börjat spela en allt viktigare roll som mötesplats i staden. Epicenter, Norrsken, SUP46 Summit, The Castle, Knackeriet, A house och Impact Hub för att nämna några få. Internetstiftelsen har även öppnat upp Goto 10 som ett kostnadsfritt co-workingspace för alla som jobbar med internet. Om vi inom kort för ett co-working space med fokus på kvinnliga entreprenörer i Sverige återstår att se.

 

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship