Skip to main content

I princip alla har nytta av att lära sig att koda, det menar Hanna Pettersson och Sandra Hindskog som står bakom Tjejer Kodar och Technigo. Duon jobbar idag med att hjälpa fler människor att förstå programmering och dess möjligheter, både genom läger och utbildningar.

– Programmering och kod är byggstenarna i vårt digitala samhälle och alla gynnas av att fler kan vara med och förstå och bidra till det, säger Hanna.

Hanna menar inte att alla ska bli programmerare, men snarare att alla har nytta av att få en grundförståelse av hur den digitala världen är uppbyggd.

– Under nästa år blir programmering en del av den svenska grundskolan vilket är ett sjukt stort tecken på att det håller på att bli en del av allmänbildningen och ett verktyg för att lösa problem i en digital värld. Det kommer att bli lite som att våra barn kan matematik men inte vi.

Tjejer Kodar är Sveriges kanske mest omtalade programmeringsläger, riktat mot tjejer och kvinnor som vill lära sig programmering. Det började med att Hanna och Sandra själva ville bli bättre att koda sommaren 2015, och bjöd med en kompis som var utvecklare på en veckas semester på Mallorca i utbyte mot att han också lärde dem nya programmeringsspråk under resan. De la ut en fråga på Facebook om någon annan ville följa med, och fick då ett enormt gensvar. Den sommaren åkte 20 tjejer tillsammans till Spanien på vad som blev Tjejer Kodars första läger.

– De som oftast går våra kurser är yrkesverksamma kvinnor som idag jobbar nära teknik men som själva inte programmerar. Ofta vill de använda kunskapen för att bli bättre på sitt nuvarande jobb men vissa vill också byta karriär.

Hanna och Sandra är nyligen hemkomna från Barcelona där de precis arrangerat ett läger med 100 svenska tjejer, på co-working-spacet Valkiria i stadsdelen El Poblenou, för andra året i rad.

– Lägret i Barcelona är vårt största läger för året där 100 kvinnor lär sig programmering samtidigt. Vi gav fem olika programmeringskurser på olika nivåer och inom olika tekniker. Allt ifrån webbutveckling för nybörjare, till hur man bygger iPhone-appar till spelprogrammering. På sidan om programmering var veckan också fullpackad med events. Sightseeing-buss genom Barcelona, taco-kväll med 100 personer och fest på stranden var på schemat. Vi tycker inte bara att de faktiska kunskaperna är viktiga utan också nätverket och de möten det skapar.

Från det första lägret på Mallorca för drygt två år sedan har det gått snabbt framåt för duon. Utöver ett växande alumninätverk med kvinnor som gått deras läger har de även flera stora medieomnämnelser och samarbeten med några av Sveriges främsta techbolag. I början på året sa Hanna och Sandra upp sig från sina heltidsjobb för att satsa helhjärtat på företaget, och för bara några månader sedan kom nyheten om deras andra koncept – Technigo.

– Technigo är vårt varumärke där vi gör längre utbildningar inom programmering för alla samt utbildningar för företag. Vår största satsning just nu är vårt boot camp på 12 veckor där deltagarna tar steget och byter karriär. En sjukt tuff, intensiv och kul kurs i webbprogrammering. I slutet på januari blir de färdiga webbutvecklare.

En naturlig fråga att ställa till Hanna är hur de båda hittade modet att satsa allt på det egna företaget.

– Vi hade haft företaget på sidan om i många år och på så sätt inte riktigt vågat. Efter ett tag började vi få mer och mer kunder, framförallt på företagssidan där vi gör interna utbildningar för företag, och tillslut kände vi att vi hade ekonomin för att båda börja jobba heltid.

– Det är det bästa beslut vi gjort! Så kul och utmanande. Man har konstant något nytt att lära sig, allt från ekonomi, rekrytering och marknadsföring.

Hanna är övertygad om att alla, nästan helt oavsett bransch, har nytta av att lära sig koda. Det betyder också att den potentiella marknaden för Tjejer Kodar och Technigo är enorm.

– Självklart kan det ses som mer relevant inom teknikbranschen men jag skulle säga att alla branscher där teknik finns har lika stort behov – något som är i stort sett alla nuförtiden. Det behövs fler olika typer av personer som är med och skapar våra digitala produkter, då kommer resultatet och kvalitén bli ännu bättre.

– Om man själv lär sig programmering så kan man automatisera delar av sitt nuvarande jobb eller helt enkelt bara ha lite mer makt och påverkan diskussioner och utveckling av nya digitala tjänster. Sen går det ju också att förverkliga sina egna idéer om appar och webbtjänster.

Hanna och Sandra har märker att det finns ett större intresse från fler att skaffa sig färdigheter inom teknik och programmering idag, kontra när de startade upp samarbetet för några år sedan.

– Vi märker framförallt en större efterfrågan från företag. Många företag inser att om skolan nu ska börja utbilda inom programmering för barn finns det också en vinning av att vi vuxna ska få lära oss.

– Där tycker jag att företag har ett ansvar att utbilda sin personal för att de ska kunna hänga med i utvecklingen. I och med att teknikutvecklingen går så fort sätter det också nya krav på utbildning. Man kan inte längre utbilda sig en gång i livet utan det är en kontinuerlig process och man måste oftare uppdatera sina kunskaper.

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship