Min fru, som är danska, försöker lära ut svenska till några nyanlända. De bjuder alltid på mängder av mat när hon är hemma hos dem. Det finns en tydlig regel när det ska ätas: här börjar ingen förrän det att alla är hemma! Det är ju trots allt runt bordet som dagen och alla dess händelser diskuteras.

Om de kommer hem till oss, då tar de med sig extra mat. Mat som får folk att prata. Det blir diskussioner, missuppfattningar, vi googlar mycket, skrattar och tar en till tugga. Det är ett exempel på kollektivt lärande – hela tiden.

Lyssna för fan, som vi som jobbar med Honk Please brukar säga. Lyssna till samtalet och var det kan ta dig, ta oss… Och kom ihåg, ät aldrig ensam.

Det är ju trots allt där, runt matbordet, som uppfattningar om hur världen hänger ihop kan stötas och blötas med andra. Runt bordet kan vi gemensamt och långsamt justera våra världsbilder, steg för steg; matbit för matbit. Allt fler människor ifrågasätter dagens system. Ingen vet vilka lösningarna är eller var vi är på väg. Det enda vi vet är att vi inte kan fortsätta så här. Med att massproducera mat, och sedan kasta bort en tredjedel.

Vi borde ha med politiker kring matbordet. Matproducenterna. Restauratörerna. Vi sitter och väntar in dem innan vi drar igång samtalet på allvar. Innan vi diskuterar nytänk kring waste production (hur kaffekoppar kan göras av kaffesump) eller hur appar och modern teknik kan användas för att omdistribuera överskottsvaror.

Forskning pågår hela tiden, ny teknologi kan rädda världen. Honk honk. Men det är samtalet i sig som skapar mening, sammanhang och förståelse för vad som faktiskt kan ändras med teknikens hjälp. En sund tanke från Cirkular Haus i Berlin, en byggnad som är inredd med bara återvunnet material: Allt material ska kunna återanvändes efter det att du har använt det.

Låt oss lyfta upp den tanken på samhällsnivå – låt oss föreställa oss att allt vi lämnar ifrån oss ska kunna återanvändas av andra. Då skapar vi ett mycket större sammanhang; både med de som kom före och det som kommer efter oss. Ett kollektivt tänk. Mer gemenskap, mindre ensamhet.

Det politiska partiet Alternativet skriver i deras nya manifest: ”Det næste Danmark, april 2018” att de vill införa demokratisk värnplikt. För att alla ska få förståelse för demokrati och hur allt som hänger ihop håller på att fallera. Det ska vara värnplikt på att ha dialog med dina medmänniskor; en plikt att delta i det gemensamma ansvaret för att lösa utmaningarna. En plikt att alltid äta med andra och dela med sig.

Honk, det sker nu, runt oss; honk stora utmaningar. Så fixa lite gott käk, se dig omkring och bjud några till bords och prata om det. Hur var din dag? Kan vi göra imorgon bättre?