Mehrnaz Amanat Bari är programmerare inom den snabbt växande spelbranschen. I en mansdominerad värld har hon gjort det till ett personligt mål att inspirera fler kvinnor att våga koda genom att föreläsa och vara mentor för unga tjejer. Idag belönas hon med Elisabeth Tegner-stipendiet för hennes brinnande engagemang för att bredda bilden av vem som kan bli programmera, samt för sina insatser inom spelindustrin.

– Jag vill inspirera fler kvinnor att släppa måsten, våga bryta normer och sticka ut, för det måste man göra som kvinnlig programmerare idag.

– Och jag tror starkt på att man leder bäst genom att göra det man brinner för och vara förändringen man vill se. Mitt mål är att göra ett bestående intryck på spelbranschen globalt, säger Mehrnaz.

Att det fortfarande finns få kvinnor som jobbar som programmerare tror Mehrnaz beror på flera saker. Det börjar redan från barndomen, när tjejer och killar förväntar sig att gilla olika saker. Sen handlar det även om att de få kvinnor som utbildat sig till eller jobbar som programmerare ofta blir erbjudna alternativa karriärvägar. Det stora problemet tror hon dock är just att det hänger med hela vägen från barndomen och i hur samhället ser ut och det är det som påverkar ens val även senare i livet.

– Jag har fått erbjudandet många gånger om att bli chef eller projektledare istället, kanske för att jag är väldigt engagerad i andra frågor än just programmering. Jag har känt att jag måste kämpa för att fortsätta jobba som programmerare. Istället tycker jag att företagen ska satsa på att erbjuda kvinnliga programmerare tekniska karriärvägar med större inverkan och ansvar, samt lyfta dem som förebilder. Det är klart att alla vill olika saker, men det blir ingen långvarig förändring om man väljer att internrekrytera vidare de kvinnor som redan jobbar som programmerare till icke-tekniska tjänster.

Mehrnaz är född i Iran och uppvuxen i Lund. Som 16-åring flyttade hon till Stockholm med familjen och började senare läsa på ingenjörslinjen på KTH med inriktning bioteknik. Efter några år som IT-konsult och senare med jobb som Merchandiser på H&M i London kände hon att hon saknade stimulans och glädje i arbetet, och började tänka om kring karriären.

– Det var faktiskt min kille som fick mig att testa på att programmera första gången. Jag var lite skeptisk först, men när jag satte mig med koden var det love at first sight. Jag fastnade helt!

Steget in i spelbranschen

Efter vidare studier inom programmeringsteknik på Uppsala Universitet och KTH började hon att söka sig till spelbranschen. En bransch hon länge intresserat sig för, och där hon såg att hon kunde göra stor skillnad då spel når ut till en så bred målgrupp idag.

– Jag sökte mig till Paradox Interactive för att göra mitt examensarbete men blev istället erbjuden en tjänst som jag tackade ja till. Första dagen på kontoret blev jag runtvisad och presenterad för alla kollegor som deras ’första kvinnliga programmerare’.

På Paradox var Mehrnaz del av det team som tog fram det hyllade datorspelet Stellaris. Sedan två månader tillbaka har hon bytt företag och jobbar idag på Frostbite, en spelmotor som används för att bygga många av EAs spel.

– Överlag är det inte många kvinnor på spelföretagen. Det har skett en positiv förändring idag jämfört med när jag började, det märker jag av själv och statistiken tyder på det. Jag skulle dock önska att det fanns fler kvinnor som var just programmerare i branschen.

Mehrnaz har länge engagerat sig för att få fler kvinnor att intressera sig för programmering. Bland annat har hon hållit i workshop för Tjejer Kodar och Tekla. Hon var drivande i att ta fram ett samarbete mellan Kodcentrum och Paradox Interactive för kreativt skolmaterial inom digitalt, lärande och programmering. Hon har varit talare på Women in Tech, Game Developers Conference och föreläst för skolklasser. Dessutom är hon en projektmedlem i Female Leader Engineer och har även varit deltagare i Valkyrie Jam, ett game jam för 10 kvinnor, 10 dagar i Boden.

Förutfattade meningar om vem som kan bli programmerare

– Det finns väldigt förutfattade meningar kring att man ska vara på ett visst sätt för att vara programmerare. Till och med när jag befinner mig ute hos skolklasser, där eleverna kanske bara är 10 – 12 år gamla, så finns det en uppfattning om vad som är tjejigt och killigt. Tjejer gillar inte spel, de gillar inte att koda, menar eleverna.

– Om jag då står där som kvinna framför en skolklass och visar att jag är både programmerare och spelutvecklare, då kanske jag kan få dem att tänka om lite.

Mehrnaz tycker att det är viktigt att inspirera tjejer redan från en ung ålder eftersom det är viktigt att varje person ska få möjlighet att upptäcka vad de tycker är roligt och vad de vill jobba med i sitt liv.

– Det är också jätteviktigt för att påverka stämningen på arbetsplatser. Det behövs en större mångfald för att skapa ett bättre arbetsklimat och bättre produktivitet. På EA jobbar man mycket med ’inclusion’ för att skapa mer inkludering och mångfald, redan från rekryteringsprocessen.

Mehrnaz har också valt att bli mentor till tjejer och kvinnor som intresserat sig för att ta steget in i programmeringsyrket.

– Om jag kan påverka en person att våga vara sig själv, att våga prova något nytt, då är jag nöjd.

– Det ger mig så mycket energi när jag lyckas med det, och påverkar någon att våga byta bransch och att sen se den personen få sitt första programmeringsjobb. Programmeringsyrket innebär så stora möjlighet till utveckling och variation för den som väljer det!

Yrket som programmerare innebär en möjlighet att ständigt utvecklas, enligt Mehrnaz. Programmeringsspråken utvecklas hela tiden, och likaså komplexiteten i de problem som ska lösas. Du sätter dina egna gränser och kan alltid välja att leverera mer än vad som förväntas av dig.

– Spelbranschen är också spännande eftersom den alltid ligger i framkant. Det är här man driver tekniken framåt, och sen tar andra branscher efter först senare. Man får möjlighet att jobba med en stor variation tekniker, med allt från fysik, grafik, AI och nätverksprogrammering till spellogik, och man når en väldigt bred massa.

– Jag vill verkligen sätta spår i spelbranschen. När jag var på Game Developers Conference var vi hundra personer på ett av Round-Table eventen, varav bara två kvinnor. Ofta när man pratar programmering är det männen som syns. De som håller i presentationer är ofta män. Jag vill visa att man kan vara kvinna och koda och vara supernördig. Och att man faktiskt kan lyckas göra skillnad, avslutar Mehrnaz.

Idag belönas Mehrnaz Amanat Bari med Elisabeth Tegner-stipendiet, en utmärkelse som stiftats av Changemaker Educations med syfte att lyfta kvinnliga förebilder inom tech-branschen. Stipendiet delades ut vid Womengineers 10-års gala i Stockholm framför en publik på 200 personer som alla delar målet om att få in fler kvinnor i tekniska yrken.