Skip to main content

Norse legend är ett litet filmbolag. Bolaget består av ett filmteam med 27 års erfarenhet av att själva skriva manus, göra research, filma och redigera reklamfilmer, spelfilmer, företagsfilmer, pitchfilmer för crowdfunding, dokumentärer och musikvideos. De sköter casting, tekniskt manus, regi av skådespelare, foto, ljud, specialeffekter, musikproduktion och redigering. För Peppe Segura som leder bolaget är frihet och berättelser centralt.

– För mig och oss är det avgörande att vi har vår frihet. Vi gör jobb och får betalt, sparar och skapar resurser att skapa de filmer vi vill, säger Peppe Segura, filmregissör, producent, fotograf och lärare.

Jag gillar inte konkurrens, då är det något annat som styr mitt skapande. Förresten kallar jag mig inte skapare utan kompositör, jag komponerar. Bilder finns överallt och min roll är att fånga upp dem och komponera dem till en berättelse, en film som publiken uppskattar.

Friheten i komponerandet är viktig för Peppe, så viktig att han aldrig sökt pengar eller fått bidrag från någon institution.

Peppe har jobbat med film sedan åttiotalet. Innan dess arbetade han som skådespelare. Han har erfarenhet av att stå både framför och bakom kameran. Berättandet har stått i centrum för Peppe sedan ungdomsåren. Han anser att alla människor bär på spännande berättelser.

– Jag menar att alla människor gör filmer, skapar berättelser i sina huvuden, skillnaden är att jag konceptualiserar några av mina och andras berättelser genom att gestalta dem i film.

Att skapa film är en sak, för Peppe och Norse Legend är utbildning i att göra film en lika viktig komponent. För tre år sedan så tog Peppe inititiativ till skapandet av FotoFilmlinjen på Sigtuna folkhögskola. Han jobbar idag 50 % som lärare där. Det är en bra balans att lära ut och handleda och producera själv. Att undervisa är att möta glädje, frustration och engagemang hos människor som vill berätta något och mödan att forma det till film.

– Vi gjorde filmverkstad i Sigtuna för några år sedan, säger Peppe. Först kom fem personer, osäkra på vad de ville göra. Efter två veckor var det femtio personer där. Det blev en film på 40 minuter. Vi skickade den till några filmfestivaler i Sverige. Den hamnade också utomlands t ex i Barcelona (Human Rights Film Festival) och där fick vi en utmärkelse och plötsligt var den med i New York och i Paris och turnerade i över 20 olika länder.

Peppe är hands-on men ser sig också som en intellektuell med ansvar. Han har aldrig sett ”film som vapen” men menar som Federico Garcia Lorca att intellektuella människor har uppdraget att vara katalysatorer. De tar in olika sidor av problem och skeenden. Sammanställer dem, förenklar och presenterar resultatet för publik. Och publiken är avgörande.

– Mötet med publiken, det är då det du gjort bedöms. Är det bra eller dåligt? Jag anser att en bra film är den publiken gillar.

Två saker är viktiga för Norse Legend, det gäller både deras egen produktion och hur de utbildar. Det är att förstärka berättandet, det mänskliga och att behärska den teknik man väljer att använda.

– Att göra film är en komplicerad process. Det kräver mycket arbete. Du ska jobba hela vägen från behov via idé, manus, storyboard, casting, locations, smink, rekvisita, scenografi, utrustning, genomförande, redigering, vara arbetsledare till visning för publik eller leverans till beställare.

Peppe talar om framtiden för filmen. David Griffith (1875-1948) hade 1925 en vision (innan ljudet kom till filmen) – i framtiden kommer man att uppskatta filmen så mycket, att man tom kommer att titta på film i flygplanen när man flyger.

– Han såg det redan det vi ser som vardagligt idag, säger Peppe.

– Min framtidsvision är hologram-film, men grunden är detsamma – hur du skapar filmen, fångar människors uppmärksamhet. Men det intressanta är nog film med flera projektioner samtidigt. Man ser filmen från flera perspektiv och kan välja som åskådare vilket man vill ha för tillfället. Tekniken finns och det är spännande.

Peppe tror att film alltid kommer att ha sin roll i framtiden. Människor vill alltid bli roade och överraskade. Det är bara tekniken som förändras snabbt.

Norse Legend och Changemaker har påbörjat ett samarbete som kanske kan skapa nya vägar i gränslandet mellan film, gamification och marknadsföring.

Länkar:

 

Peppe Seguras första film:

https://www.youtube.com/watch?v=3uhNF3QoCW0

 

http://www.norselegend.se

 

På Youtube: vonsegura, finns flera filmer.

Anders Pettersson

Anders Pettersson

Psykologi, sociala rörelser och lärande.