Skip to main content

Oskar Burman började utveckla egna spel redan under gymnasietiden och sålde dem på disketter på skolgården till andra studenter. Efter att ha jobbat på spelstudios som Avalanche Studios, Easy (EA) och UDS sedan mitten av 90-talet blev han 2012 tillfrågade att starta finska Rovios, skaparen av mobilspelsucéen Angry Birds, Sverigekontor. Vi har pratat med Oskar om Angry Birds 2, mobilens roll för spelvärlden och hur gamers börjar få en allt mer accepterad roll i samhället, särskilt som i princip alla ägnar sig åt mobilspel idag.

Det är inte ovanligt att det första spelet folk möts av i sina liv är Angry Birds. Det känns häftigt att de antagligen kommer att se tillbaka om 20 år och romantisera om dessa fågelkaraktärer på samma sätt som jag gör om Super Mario.

Oskar har under de senaste 20 åren utvecklat format för plattformar som Amiga, PC, Playstation och Dreamcast. Det var under tiden som han drev Easy Studios och jobbade med spel till PC som samtalet kom från Rovio i Finland.

Jag var sugen på att jobba med mobilspel eftersom det är den plattform som når mest människor.

Oskar berättar hur han fick en påse pengar för att bygga upp sin drömstudio för Rovio i Sverige; både gällande personal, kontor och inriktning för spelutvecklingen. Att plattformen skulle bli mobiler och tablets var det aldrig någon tvekan om.

Vi var 20 personer som under två år jobbade med Angry Birds 2 som släpptes i somras, ett spel som byggts helt av Rovio här i Stockholm. Det är väldigt ambitiöst för att vara ett mobilspel, men vi ser hur spel för smartphones överlag växer till att bli allt mer avancerade idag. Det finns fler spelare och därför läggs även större budgetar på spelen.

Oskar menar att mobiltelefonen har spelat en särskilt stor roll i utvecklingsländer där det ofta är den första tekniska plattformen som människor spelar på. Angry Birds blev redan 2009, när första versionen av spelet släpptes, en stor succé världen över och hade redan två år senare över 500 miljoner nedladdningar. Det kallas ofta för tidernas största mobilspel. Angry Birds 2 såg över 20 miljoner nedladdningar bara under första veckan när uppföljaren släpptes i sommar.

En tredjedel av våra nedladdningar kommer ifrån Kina, och det är väl först nu som jag ser själv svart på vitt hur snabbt växande den kinesiska spelmarknaden är.

Angry Birds har blivit ett helt koncept även utanför spelvärlden också. Folk idag vet inte alltid att Angry Birds är ett spel i grunden, eftersom man jobbat så mycket med att bygga de enskilda karaktärerna också. De har fått ett helt eget liv i form av kläder, merchandise, leksaker och nöjesfält. Det är lite som Disney, att vi bygger en hel värld runtomkring dem. Men precis som filmerna alltid är det centrala för Disney är spelen i grunden det mest centrala för oss.

Angry Birds 2 screenshot_spectacular spells

Oskar menar att mobiltelefonen som plattform har betytt otroligt mycket för spel i allmänhet eftersom det gjort spel mer tillgängliga. Målgruppen har breddats konstant sedan 80-talet, varefter den exploderade på mitten av 2000-talet med plattformen Wii som tilltalade alla åldersgrupper och till och med användes på ålderdomshem.

Det hela tog ytterligare ett steg när mobiltelefonen kom. Då blev det mer allmänmänskligt att spela. Jag spelar Wordfeud mot min mamma men hon förstår knappt själv att hon spelar ett spel, man tänker inte på det på samma sätt längre.

Idag spelar hela befolkningen, inte bara tonårskillar som länge stått för den stereotypiska bilden av en gamer.

Spel är otroligt mycket mer socialt accepterat idag. När jag började jobba med spelutvecklingen skakade folk bara på huvudet och sa att jag skulle skaffa ett riktigt jobb. Idag spelar alla Candy Crush när de pendlar.

Idag är spel mycket mer socialt. Vi ser hur e-sport växer kraftigt, ett område som vi ju faktiskt ligger i framkant i här i Sverige. Vi har redan börjat acceptera spelandet och gamers på ett helt annat sätt här.

Trots att det går framåt menar ändå Oskar på att mycket av gamla fördomar lever kvar. Många har fortfarande inte förstått hur brett spelandet är. Det är bara att slå upp kultursidorna i morgontidningarna för att förstå att spelvärlden inte än hör hemma i det finkulutrella rummet i mångas huvuden.

Jag såg en lista i Focus som lyfte de 75 mest framträdande kulturpersonerna i Sverige. Inte en enda jobbade med spel. Det är konstigt att de inte fattat än.

Det är viktigt att vara öppen och våga titta på spel med nya ögon. Det finns en otrolig bredd av spel idag. Det rör allt från politik och olika sociala aktiviteter till frågeställningar kring mental hälsa.

Oskar tror att mycket kommer att förändras inom en snar framtid i och med att mer reklampengar läggs på mobilen som plattform. Facebook gick i somras ut och konstaterade att majoriteten av deras annonsintäkter kommer från mobilen, och allt fler företag förstår vikten av att lägga medieinvesteringar där.

Mer reklampengar kommer att gå till mobilen framöver. Och ju mer pengar som investeras i reklam kring mobilspel, ju mer relevant kommer det att bli i människors ögon.

Som huvudplattform för spel är Oskar övertygad om att mobilen är här för att stanna. Det är svårt att tänka sig en annan plattform som är enklare att börja spela på än den man alltid har med sig, menar han. För den yngre generationen är spel ett givet inslag i vardagen redan från tidig ålder. Det är bara att titta på allt från stora aktörer som utvecklar spel även för småbarn till hur skolor sakta men säkert börjar att ta tillvara på de möjligheter som finns för mer engagerad inlärning via spel.

Det finns barn idag som lär sig massor via Minecraft, både flytande engelska, programmering och logiskt tänkande. De ser de inte själva som att de har studerat, utan som att de har blivit bättre på det specifika spelet. Det gäller att ta till vara på den kraften även i andra sektorer av samhället.

Teknik som Virtual Reality tror Oskar kommer att bli stort inom en nära framtid, och allt fler aktörer dyker upp inom mobilspelsmarknaden varje dag. Men trots den snabba utvecklingen tror han ändå att det kommer att dröja lite till innan vi ser spel som en helt accepterad social sysselsättning inom alla sektioner av samhället.

Det krävs en generation som växt upp med smartphones för att spel ska bli en helt naturlig del i samhället. Men vi är snart där. Och på Rovio jobbar vi redan med nya format för att nå nästa nivå och en ännu större del av den växande smartphonebefolkningen globalt.

Angry Birds 2 screenshot_challenge other players

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship