Skip to main content

Bengt Wessborg är e-handelsexpert på Star Republic och har jobbat med digital handel sedan branschen började ta fart på allvar.

– Jag ville jobba med affärer på internet. Många branscher är omskakade av digitaliseringen. Allt som kan bli digitalt blir digitalt. Bankerna lever farligt, tv finns knappt längre, resebutiker behövs inte och skivaffären har nästa helt fått lämna rum för Spotify, säger Bengt.

För 2015 var prognosen att e-handeln med varor skulle omsätta över 50 miljarder kronor, enligt e-Barometern Q3 2015. Bara under jul handlades var fjärde julklapp i Sverige på nätet. Samtidigt visar rapporter på att svenskarna handlar allt mer från internationella shoppar inom Europa, vilket sätter större press på konkurrensen.

– Många oroar sig om att konkurrensen ökar på grund av den internationella e-handeln, men det är bara sant till viss del. Det finns fortfarande trösklar när man handlar från en utländsk sajt, som språk, tillit för leverantören och särskilt leveranskostnaden och leveranstiden. Andra hinder är frihandelsavtal och lokal lagstiftning och juridik. Man får samtidigt se det som en möjlighet också – internationell handel möjliggör även för svenska aktörer att nå en större marknad.

Framåt tror Bengt att en av de största utvecklingarna inom e-handeln kommer att ske inom leveranser, och att leveranstider och leveransflexibilitet blir allt viktigare för att göra det så bekvämt som möjligt för kunden.

– Många pratar om drönare just nu, och även om drönare kanske kommer att agera leveranssätt framåt, kommer det ändå att vara närmare att skicka något till andra sidan stan än över Atlanten. Leveranstid är en viktig faktor inom e-handeln. Sen tror jag inte att vi kommer att se drönare flyga runt över hela Stockholm med paket; men det kan däremot troligtvis bli mer av en lösning på landsbygden och för mer nischade leveranser som t.ex. läkemdel, menar Bengt.

En prognos från Swedbank förutspår att e-handeln kommer att stå 40 % av detaljhandeln år 2024.

– Även om e-handeln ökar finns det ingen domedag för traditionell handeln. Vi kommer fortfarande att handla i fysiska butiker också. Vi ser nu en stor ökning i befolkningsmängd i Sverige, vilket innebär att all försäljning framåt kommer att öka, både online och offline, säger Bengt.

– Omnichannel, att finnas på flera plattformar samtidigt, är och kommer att förbli en av de tydligaste trenderna inom handeln framåt. Det är viktigt att möta den digitala konkurrensen och skapa koncept som finns i alla kanaler man möter en kund i. Idag kan du slänga upp en webbshop på en timme; det är svårt att förutse hastigheten framåt.

Star Republic står även bakom e-handelskonferensen Världens Farligaste Möte, med Bengt som initiativtagare och projektledare. Eventet har snabbt har blivit en uppskattad och avslappnad mötesplats för landets e-handelsleverantörer, och arrangeras varje vår på Liseberg i Göteborg med rocktema. Talare som presenterat på konferensen tidigare år inkluderar Fredrik Reinfeldt och Yngwie Malmsteen.

– Vi ville skapa en arena där leverantörerna fick komma till tals, inte bara själva e-handlarna. Ett avslappnat möte för kunskapsspridning. Det fanns redan andra e-handelsarenor, men ingen som var lika lättsam och festlig, förklarar Bengt.

På frågan vad som är spännande trender inom e-handeln just nu svarar Bengt att vi kommer att se hur utvecklingen bromsar ner lite framåt. Det kommer att bli mindre stora ändringar och mer finlir med det som redan finns.

– Vi kommer att se nya plattformar, smartare tekniska kopplingar. Främst tror jag att vi kommer att se fräcka saker på leveranssidan. Tillväxten är väldigt stark mot det digitala hållet. De som har konkurrenter som är duktiga på nätet bör se det som ett hot. Det kommer inte längre att vara en nice to have, utan en must have . Om man bara har en butik kommer man att bli omsprungen, menar Bengt.

– På nätet kan en ny aktör börja konkurrera med etablerade shoppar. Man behöver inte mycket kapital för att starta upp en e-shop och börja sälja. Det går att växa i en nisch, och konkurrera ut de etablerade företag. De stora drakarna är inte så duktiga på det här området än, och där finns utrymme att vinna mark.

Bengt ser även hur nya betalsätt kommer att spela en stor roll framåt. Kontantlös betalning via mobilen kommer att väga in mycket både i fysiska och digitala butiker.

– Sen ser jag även hur personalisering blir större och ihopkopplade med butikslösningar. Mer relevanta erbjudanden till dig, utan att tumma på den personliga integriteten. Redan idag kan vi handla jeans med röststyrning från Youtube eller beställa pizza via en hashtag på Twitter, e-handla mat i bagageluckan på Volvon eller beställa en skjorta från Eton till restaurangen jag sitter på inom 1 timme. Det kommer att komma fler sådana innovativa lösningar framåt, säger Bengt.

En annan trend som Bengt tror kommer att revolutionera inte bara e-handeln utan hela världen är självkörande bilar och ännu längre fram självflygande bilar.

– Samma bil kan användas av flera människor. Bilen kan parkera sig själv långt utanför stan när den lämnat av en hemma. Och sen kan den på egen hand leverera varor för olika företag när ingen använder den och sedan åker bilen och parkerar sig själv. Ambulanser kör ut och hämtar sjuka patienter själva. Överlag kommer resursanvändandet att se helt annorlunda ut – hur vi flyttar saker från A till O, och det kommer att spela en stor roll även inom e-handeln, avslutar Bengt.

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship