Skip to main content

-Tråkig är den som bara vill prata när du vill att han ska lyssna.

Det goda, lärande samtalet är lika aktuellt idag som alltid. I en tid där stora delar av våra dagliga konversationer sker digitalt blir det fysiska samtalet än viktigare. I boken Lyssna för fan! för Anders Pettersson en diskussion om hur vi kan göra samtal i vardagen, runt kaffebordet eller i hemmet, mer givande. 

– En rast satt jag med några kollegor kring ett kaffebord. En kvinna berättade om en film som hon hade sett i helgen, och plötsligt hade alla något att inflika om den. Det fördes flera monologer men ingen lyssnade på vad kvinnan som startade samtalet hade att säga om filmen. Efter en kvart gick vi alla tillbaka till jobbet och jag tänkte, vad fick vi egentligen ut av det här samtalet? Ingenting, menar Anders.

Att kaffebordsdiskussioner blir meningslösa är ingen ovanlig företeelse. Givetvis finns det sammanhang där man bara vill sitta med kollegor, vänner eller bekanta och babbla, men det är tråkigt om alla inblandade efteråt tänker ”varför satt jag egentligen här i en kvart och pratade?”.

– Jag har själv jobbat mycket med samtal under mitt arbetsliv. Både som chef, inom sjukvården, som psykoterapeut och som god medmänniska. Samtalet är ett verktyg i alla aspekter av livet. Jag ville sammanställa mina tankar om samtal i en bok. Det finns hyllor skrivna om professionella samtal, men knappt något alls om samtal i vardagen.

Anders målar upp ett scenario framför oss. Föreställ dig att du sitter runt ett bord med flera personer och en av dem börjar berätta något. Det är både en person och ett ämne som du är intresserad av, och du vill gärna se att samtalet fördjupas. Då är det viktigt att visa uppmärksamhet för personen som talar.

Anders pratar om tre huvudregler för att skapa ett bra samtal:

  1. Det är viktigt att visa att du vill höra. Att ha rätt attityd är alltid det första steget till ett bra samtal; att fokusera på den som vill berätta något.
  1. Sen är det lika viktigt att hålla tillbaks sig själv. Ofta sitter vi och tänker på vad vi själva vill berätta om ämnet och vill komma in så fort som den andra personen pratat klart, men det betyder också att vi inte lyssnar fullt ut på vad personen har att säga. Även om det dyker upp sådant som du vill flika in i samtalet, försök att inte avbryta och låt istället den andra personen berätta klart.
  1. För att fortsätta det goda samtalet är det bra att uppmana den talande personen att utveckla vad den menar, även om självklara saker. Om någon till exempel säger ”Det var jättefullt på tunnelbanan, du vet.” Svara istället med en följdfråga; ”nej berätta, hur menar du, hur fullt var det?”.

– Bara att följa de tre reglerna; att visa genuint intresse, att hålla sig själv tillbaka och att ställa följdfrågor, kan göra stor skillnad och ta dig från en monolog till ett givande samtal, menar Anders.

Anders talar även om hur man ska bete sig om olika personer i konversationen inte är fullt lika fokuserade. Någon kanske är arg och kritiserar allt, och samtalet blir inte givande för någon inblandad eftersom det mest är negativt och kritik från en sida.

– Om du möter en person som berättar något, vad det än är, och det finns en vrede i den berättelsen, då är det bra att låta den personen prata. Som åhörare kan du hjälpa till att att skapa en bra balans i berättelsen. Någon kanske säger att de hatar alla politiker och är upprörd över det. Ställ då följdfrågor för att få fram vad det är med politiker personen ogillar. Troligtvis är det en viss händelse som står till grund, och då kan samtalet bli mer givande och enklare för andra att engagera sig i om personen riktar sin ilska mot något som är befogat istället. Då blir det mer konstruktivt för alla, säger Anders.

Ett nyckelbegrepp i ”Lyssna för fan!” är lärande samtal. Ett lärande samtal är ett där båda parter är del av diskussionen men där ingen vet var samtalet kommer att sluta. Om man kommer in med en öppen inställning kan båda lära sig något nytt. Man möts upp och skapar en förutsättning för att lära sig.

– Om man visar intresse och uppmärksamhet när någon annan pratar kommer även den personen att visa dig uppmärksamhet och intresse när du pratar. Om jag lyssnar genuint på dig blir du intresserad av att veta vad jag tycker också. Det finns alltid någonting att lära i mötet med en annan person, det gäller bara att hitta förutsättningar för det, menar Anders.

Anders hoppas att hans nya bok ska hjälpa människor som är intresserade av att få till bra samtal i vardagen, och att ge läsaren verktyg till att stimulera en sådan situation. Om man lär sig att lyssna på andra blir man en mer eftertraktad samtalspartner, och det är något att eftersträva.

– Man måste inte ha en relation med alla, och vissa personer kanske man inte har ett intresse av att lära känna. Det är också okej. Däremot kan man bli bättre på att vara uppmärksam och samtala med personer i ens närhet som man gillar, vare det vänner, kollegor, bekanta eller familj.

– När man träffar vänner är det ofta att alla vill vara med och prata. Man kan se alla vänner runt bordet som hinkar eller behållare. När en person pratar hoppar alla ner i den behållaren en liten stund och rör runt, men sen hoppar man lika snabbt ut när nästa person tar vid och vill berätta något själv. Ett sådant samtal leder till att man inte fördjupar sig i något.

– Nästa gång du träffar en grupp vänner, försök istället att vara den som strukturerar upp samtalet i gruppen. Visa intresse för den som pratar, och se till att alla får vara med och avsluta sina berättelser. Om ni får till en bra diskussion finns det ingen gräns för hur långt det samtalet kan gå, då har ni uppnått ett lärande samtal, avslutar Anders.

Lyssna för fan! ges ut av bokförlaget Honk Please och finns att beställa här.

Anders_Pettersson

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship