Skip to main content

Artificiell intelligens och robotik kommer att förändra arbetsmarknaden. Vi befinner oss i början av nästa revolution; där algoritmer redan idag kan sköta rekryteringar, bilar köra sig själva och robotar underlätta inom vården. Ja, robotar kommer att ta över jobb. Det är därför vi borde börja fokusera på vad vi ska göra med all tid som nu frigörs till följd av automatiseringen.

Enligt en rapport från World Economic Forum om framtidens jobb beräknas det att 65 procent av de barn som började grundskolan förra året kommer att jobba med arbetsuppgifter och typer av jobb som inte existerar idag.

Chefsekonomen vid Bank of England sa förra året att 80 miljoner jobb i USA och 15 miljoner i Storbritannien kan komma att tas över av robotar runt år 2030. En studie från International Labor Organization beräknar samtidigt att 137 miljoner arbetare i Kambodja, Indonesien, Filippinerna, Thailand och Vietnam, ungefär 56 % av arbetskraften i de länderna, riskerar att ersättas av robotar, särskilt inom textilindustrin.

BBC har byggt ett verktyg där du själv kan se hur sannolikt det är att ditt jobb kommer att tas över av automatisering: Will a robot take your job?

Jag skrev om olika typer av robotar som redan idag används inom olika branscher, bland annat vården och kommunikation, och som finns att se på Miraikan Museum i Tokyo. På Science Museum i London pågår nu utställningen Robots för den intresserade.

PwC förutspår globala protester från studenter år 2022 då det inte kommer att finnas tillräckligt med jobb för nyexaminerade att söka. Orsaken sägs vara Universitets och högskolors oförmåga att hålla utbildningarna relevanta till den rådande ekonomin och tekniken i samhället. Nyutbildade kommer att sakna rätt kompetens.

Människan efter robotens ingång på arbetsmarknaden

Vid ett seminarium jag var på i London för någon vecka sen på temat AI People och som hölls av Hudson och ASI Data Science sa en av talarna, Dr. Tim Sparks, att:

– Nyfikenhet kommer vara lika viktigt som intelligens på arbetsmarknaden i framtiden.

The Guardian talar om den typ av jobb som sannolikt inte kommer att ersättas av robotar. Hit hör kreativa yrken, yrken som kräver mer komplexa relationer – så som sjuksköterskor eller roller på företag som kräver att du håller i en nära relation med kunder, samt jobb som är svåra att förutse – som en rörmokare som måste komma direkt när något sker.

Tidigare förra året intervjuade jag Marcus Christiansson för Internetworld, digital strateg vid Arbetsförmedlingen. Han var övertygad om att teknikens framfart lämnar oss med mer utrymme att vara mer mänskliga:

– Framåt kommer det att bli viktigare att våga inkludera nya perspektiv. Fler och fler kommer att vilja få in oliktänkande i sin organisation. Vi borde titta på vad vi kan skapa tillsammans med tekniken och de algoritmer som tas fram idag. Vi kan inkludera fler personer i att vara med och skapa mening.

Vi rör oss bort från tydliga arbetsbeskrivningar och stängda organisationer. Fler människor kommer att bli frilansare – med kompetens som kan plockas in vid olika projekt. Förra året bestod 35 % av arbetsmarknaden i USA av frilansare.  Antalet egenföretagare kommer växa i takt med gigekonomin i hela världen. Enligt tidigare nämnd rapport från PwC om arbetsmarknaden år 2022 säger 46 % av HR-avdelningar att de beräknar att var femte person på företaget kommer att vara frilansare om fem år.

Och i en värld där fast anställning kommer bli mer ovanlig så förväntas nya värden bli mer betydelsefulla i arbetslivet. Flexibilitet och frihet är två ledord som förväntas beskriva våra krav på en arbetsgivare / uppdragsgivare i framtiden. Inte undra på att antalet digitala nomader, personer som jobbar på distans med världen som kontor, förväntas växa till 1 miljard till år 2035.

Ett livslångt lärande ett måste

Tankesättet att vi utbildar oss till ett jobb och stannar i det yrket resten av livet kommer inte att gälla längre. Tom Løyche vid Changemaker menar att Dagens samhälle ställer krav på ett livslångt lärande och Emelie Bernhardsson på Academy menar att mer intensiva, korta utbildningar som bygger på en “accelerated learning”-modell är nyckeln till att täcka upp kompetensbrist bland annat inom IT.

– I dagens samhälle har vi inte bara en karriär längre. Traditionellt har man gått en utbildning i början på karriären och sen jobbar man med det man pluggade. Ibland fungerar det, ibland vill man byta karriär, sa Emelie Bernhardsson när jag pratade med henne tidigare i våras.

Personligen har jag bestämt mig för att lära mig minst två nya saker varje år. Förra året gick jag en Python-kurs med Tjejer Kodar, och en kurs i massage för hemmabruk vid Axelsons. I år funderar jag på att gå en fotograferingskurs och är även anmäld till en kurs där jag kommer att lära mig grunderna i Swift för att kunna bygga iOS-appar.

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship