Skip to main content

Helsingborg-baserade Rescued räddar frukt som annars hade kastats och gör juice av den. Varje vecka räddar företaget flera ton frukt och samarbetar direkt med grossisthandlare, butiker och odlare för att minska matsvinnet. Resultatet blir goda, hållbara juicer som idag säljs över hela landet.

– Som samhälle är vi mer medvetna om matsvinnet idag. Människor förstår att jordens resurser är ömtåliga och ska tas till vara på, säger Björn Säwe, VD och frukträddare på Rescued och fortsätter:

– Det är inte hållbart att en frukt slängs bort bara för att den har någon prick eller annan skönhetsfläck på sig. Den går fortfarande att äta eller göra något annat med.

Idag slängs drygt 30 % av all mat som produceras, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. Rescued frukt samlar in frukt som annars hade slängts för att se till att den används. Under juiceproduktionen kontrolleras, sorteras och tvättas varje frukt. Märken och andra fel skärs bort och komposteras, och den fina frukten läggs i behållare för att pressas och blandas enligt företagets olika juicerecept. Juicen pastöriseras sedan för att få längre hållbarhet.

– Det är mycket som kan gå fel när frukt transporteras, allt från en vattenskadad kartong eller frukt som stått lite för länge. Men bruna märken och slagmärken kan skäras bort. Ibland slängs hela pallar med frukt bara för att några frukter är dåliga, men resten är fortfarande ätbara bara de sorteras ut, menar Björn.

Björn kommer själv från fordonsindustrin, men har alltid haft ett intresse för livsmedel och hållbarhet. Idag jobbar han som VD på Rescued och kan applicera den kunskap han fått om försäljning och marknadsföring från sitt tidigare arbeta på Scania för att driva företaget framåt.

Rescued frukt har funnits i fyra år, och började med att tillverka marmelad. För två och ett halvt år sedan ändrades fokus till juicer istället, eftersom juice kan tillverkas utan tillsatt socker och dessutom innebär att man i produktionen kan rädda en större mängd frukt. Idag är man ett team på tio personer, med huvudbas i Helsingborg. Juicerna säljs över hela landet, och man börjar även att etablera verksamheten i bland annat Stockholm.

– Vi åker ut och pratar direkt med personal som jobbar med fruktdiskarna i olika butiker och sätter upp system för hur vi ska ta hand om deras frukt som inte säljs. De blir jätteglada eftersom de inte själva vill kasta bort frukten heller, men de har saknat en struktur för att ta hand om den.

Rescued jobbar idag direkt med stora livsmedelsbutiker som ICA och City Gross, så väl som mer nischade handlare som Cajsa Warg. De har även precis inlett ett nytt samarbete med MatHem för att sälja sina juicer, men även med mål att ta hand om den frukt som MatHem själva inte kan sälja.

– Det är roligt med den positiva respons vi får. Allt fler företag hör av sig och säger att de vill vara med. Vi pratar med många livsmedelsproducenter, grossisthandlare och butiker och försöker skapa samarbeten där vi kan ta hand om delar av deras frukter eller rotfrukter, berättar Björn.

– Sen får man inte heller glömma att jobbet är väldigt lokalt, man kan inte rädda frukt på avstånd. Du måste vara närvarande och ta emot produkterna, gå igenom dem och producera allt för hand, fortsätter Björn.

Rescued får samtal nästan varje dag från grossister och lastbilsleveranser som kommer genom Helsingborg och har fått delar av sin fruktlast förstörd, t.ex. på grund av fuktiga kartonger.

– Häromveckan ringde någon och frågade om vi kunde ta hand om 20 pall blodapelsin, det motsvarar ungefär 12 ton frukt. Utmaningen är att kunna anpassa oss efter den frukt vi får in, och göra någonting av den, oavsett om det handlar om att vi räddar jordgubbar eller vattenmeloner.

Rescued har ett antal olika recept på juicer som säljs idag; allt från smaker som äpple och äpple / ingefära till smaken lycklig som består av äpple, fläderte och rödbeta. Just nu jobbar man på en ny smak med apelsin och morot som kommer inom kort. Kryddor så som kanel och ingefära används i recepten, och ibland även köpt frukt när man saknar vissa ingredienser, men i så stor utsträcknings om möjligt går affärsmodellen ut på att rädda frukt som annars hade slängts och göra juice på den.

När juicerna tappats på flaska exporteras de över hela Sverige, och säljs både i livsmedelsbutiker så väl som på hotell, restauranger och spa.

– Matsvinnet är ett drygt i-landsproblem. Det läggs ner så mycket kraft på att ta fram en produkt sett till vatten, energi och transport, och sen slängs den bara bort. Vi har inte råd med det, det är fel. Så länge en frukt är tjänlig att äta borde vi ta vara på den. Vi försöker dra vårt strå till sträcken och bidra på det sätt vi kan. Det känns både kul och rätt att kunna göra en god produkt på något som annars hade slängts bort, avslutar Björn.

 

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship