Skip to main content

Musiker, konstnär, nattfjärilsuppfödare och speldesigner. Nomi Bontegard är bara 21 år gammal men har projekt på gång som tycks räcka för en hel livstid. Flytten till Stockholm kom förra året i samband med att hon var en av deltagarna i musikprogrammet Self Made. Efter att ha släppt hitsingeln ”We got it good” bestämde hon sig för att följa en dröm och börja utbilda sig inom spel, med en ambition om att i framtiden kunna bygga egna världar.

– Det finns så många delar som intresserar mig. När jag blir gammal tror jag att jag fortfarande kommer att sitta och sjunga visor, med det jag kommer att jobba med är att skapa i 3D. Föreställ dig att sitta där med ett VR-headset och kunna göra vad som helst!

Nomi är uppvuxen i den lilla staden Axvall i Västra Götaland och fick ett intresse för det kreativa tidigt. Efter skolan satt hon helst hemma och ritade.

– Mamma var en stor anledning till att jag började måla. Hon satt alltid och vässade mina pennor och gjorde rent runtomkring mig när jag ritade.

Det var först för två år sedan som Nomi även fick upp ögonen för digitalt skapande. En sen kväll satt hon uppe med sin farmor och drack kaffe till klockan 7 på morgonen samtidigt som hon testade på att måla på en ritplatta. Snart publicerade hon också en speedpainting av en säl på YouTube som hon fick bra respons på. Nomi ville lära sig mer, och började i våras att läsa på Futuregames 2D-utbildning. Efter sommaren börjar hon även att läsa Futuregames 3D för att fördjupa sig ännu mer i spelvärlden.

Att spel är vad hon vill satsa på har Nomi varit övertygad om länge. Som liten spelade hon mycket djurspel, följt av WoW och Tomb Raider.

– När man spelar kan man fly in i en annan verklighet. Min dröm är att kunna skapa allt som jag tänker på i huvudet. Att ha den friheten. Om man kan skapa vad man vill, då blir man inte begränsad längre.

Nomi är intresserad av djur, det bohemiska och av fantasy. På midsommarafton i år släppte hon första låten under nya artistnamnet Yanomi, där hon blandar populärmusik med mer historiska folkvisor och folkinstrument under ledning av en ny producent hon börjat jobba med. Hon har även skrivit två egna böcker och håller just nu på att skapa en virtuell värld för att på sikt kunna bygga ett spel runt dem.

– 2D och 3D går verkligen hand i hand, och jag kommer alltid ha nytta av båda, även inom spelutvecklingen. Det handlar om att förstå hela processen från koncept till färdig produkt.

Ett inslag i både böckerna, musikartisteriet, målandet och den virtuella värld hon just nu håller på att bygga är nattfjärilar. Nomi berättar att hon haft ett intresse för fjärilar sedan hon var barn, och hennes lärare gav alla elever larver att ta hand om tills de blev kokonger och sedan fjärilar. Nyligen kom hon på att hon saknade fjärilarna i sitt liv, och har sedan några månader tillbaka gjort det till ett projekt att försöka föda upp dem själv hemma.

– De är tropiska fjärilar, nattmalar, som är fluffiga och har gulliga ögon. Just nu har jag fem kokonger hemma i ett terrarium som snart kommer ut. det är intressant att följa fjärilarnas livsutveckling och det är dessutom ett lätt husdjur att pyssla med om man inte har så mycket tid över. Jag skulle vilja göra ett spel om nattmalar, där man fick följa dem från larver till fjärilar. Men det finns även inslag av den tanken i världen jag bygger för böckerna nu.

Just möjligheten att självständigt kunna skapa virtuella världar och miljöer själv är det som lockar Nomi allra mest. Därför har hon även som ambition att vara med och driva utvecklingen av VR framåt.

– Om du jobbar i VR kan du verkligen vara en del av det du skapar! Du kan skapa ditt drömhus och inreda det om du så vill. VR kommer fortsätta att växa och utvecklas, och i framtiden kommer du kunna känna på saker inne i den virtuella miljön också. Det är det som är så spännande! Jag vill vara med och utveckla den tekniken, att ta initiativ för att det ska drivas framåt.

Under sommaren blir fokus på att fortsätta bygga den egna portfolion, och hon har även fått som sommarjobb att illustrera bilder till en rollspelsbok. Redan i slutet på juli fortsätter sedan resan inom spelvärlden då utbildningen i 3D drar igång. På frågan om hur hon hinner med allt skrattar hon bara och berättar att hon inte har några planer på att sakta ner.

– Det är min viljestyrka, jag lever för det här. Jag har varit i en situation där jag frågade mig vad meningen med livet var. När jag var yngre brukade jag se mig som en packåsna, och sa att jag skulle göra som alla sa till mig och bara orka ta mig igenom det här. Men sen när jag hittade det kreativa fick jag kraft och styrka. Då är jag ingen packåsna längre. Då är jag lycklig och vill göra allting; det är så kul helt enkelt. Det är det som är meningen med livet.

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship

One Comment