Skip to main content

Mediebranschen står inför en utmaning där förändrad mediekonsumtion leder till att traditionella mediehus måste hitta nya intäktsmodeller för att överleva. Next Media Accelerator är en oberoende innovationshub från Tyskland som jobbar med mediastartups för att hjälpa dem att växa, och som initierades av Tyska Pressbyrån år 2015. Ansökan till deras nästa Acceratorprogram är nu öppen.

– Jag hör själv till generation Y. Jag kommer inte ihåg sist jag köpte en tidning, men du kan bara föreställa dig hur många Instagram Stories jag sett, hur många tweets jag har retweetat och hur många Facebook-inlägg jag har gillat. De mer etablerade mediehusen letar efter nya sätt att experimentera på. De måste komma ifatt, anpassa sig och hitta nya affärsmodeller, menar Sabela García Cuesta, Program Manager på Next Media Accelerator.

Next Media har idag stöd från 24 olika investerare, många av dem väletablerade tyska mediebolag. Med en bas i Hamburg anordnar organisationen varje år två omgångar av sitt Acceleratorprogram, med klasser bestående av tio mediestartups som befinner sig i början av sin resa och som kommer ifrån antingen Europa, Israel eller USA.

– Just startups inom media är väldigt intressant eftersom det når ut till en så stor massa; vi konsumerar alla media och vi känner alla till de problem som mediebranschen står inför idag.

Den teknologiska utvecklingen har en stor inverkan på mediebranschen. Från att konsumera nyheter via sociala medier och mobiltelefoner, till att nya format som VR introduceras som tillåter mediekonsumenten att uppleva en nyhetshändelse på ett än mer verklighetstroget sätt. Även annonseringsmöjligheterna har förändrats mycket, där den traditionella tidningsannonsen som i sin digitala form blev en banner idag också handlar om retargeting, native advertising och andra typer av interaktiva annonsformat.

– Jag tror att allting kommer att bli automatiserat, mätt, analyserat och hyperkontrollerat framåt, nästan till en punkt där det blir läskigt. Har du sett Black Mirror? Jag är rädd att de inte är så långt ifrån verkligheten.

I takt med att nya teknologier dyker upp på marknaden tror Sabela också att vi kommer att upptäcka nya möjligheter och nya behov som vi inte visste att vi hade tidigare. Där är startupföretag ofta intressanta aktörer eftersom de har utrymme att tänka utanför boxen och skapa en affär kring det.

– Det som fascinerar mig i största allmänhet med startups är grundarna. De är passionerade och äventyrliga individer som bestämmer sig för att lämna allt för att satsa på en produkt de tror på.

Next Media Accelerator hjälper startups att komma i kontakt med möjliga partners med vilka de kan köra pilotprojekt av sina tjänster och produkter.

– Vi kan erbjuda en typ av exklusiv direktkontakt till mediehusen. Våra startups har haft möjlighet att träffa högt uppsatta aktörer inom mediebranschen i både Tyskland och andra länder för att testa sina idéer. Mediehusen letar efter nya sätt att innovera, och de förstår att startups kan hjälpa dem.

Just nu letar den tyska acceleratorn efter startups till nästa Acceleratorprogram, både dem som jobbar inom media och ad-tech, och som har hunnit sätta ihop ett nyckelteam inom sina företag samt tagit fram en prototyp eller MVP (Minimum Viable Product). Sista ansökningsdag är 10 november.

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship