Skip to main content

På lördag hålls Geek Girl Meetups årliga riksevent i Stockholm, i år på temat teknik och evolution. Vi har pratat med Sara Fritzon, ordförande i Geek Girl Meetup, om forumet där nördiga kvinnor lyfts, möts och kan inspireras av varandra.

– Jag sökte en plats som talade till mig. Det har varit ganska ensamt att hålla på med teknik och film som kvinna. Det finns inte jättemånga synliga förebilder.

– När jag växte upp var det mest manliga regissörer och teknikhjältar. På Geek Girl fanns personer som var som mig, och det kändes väldigt tryggt och kul, berättar Sara Fritzon som först började engagera sig i Geek Girl Meetup 2013.

Geek Girl Meetup är en ideell förening och mötesplats för vem som helst som identifierar sig som geek och inte är man. På eventet välkomnas experter som nybörjare. Geek Girl jobbar med att uppmärksamma och lyfta kvinnliga och icke-binära förebilder inom IT-branschen.

– Vi har valt att inte identifiera vad en geek är. Det är alla som brinner för något egentligen. Det kan vara teknik, kemi, kommunikation, papper-maché, att bygga scenografi, film eller spel. Tanken är att om du är passionerad för något och vill träffa andra kvinnor och icke-binära som också är det så är du välkommen. Sen har vi ett stort fokus på just IT.

Sara själv berättar att hon växte upp i ett nördigt hem, med en familj som var en blandning av forskare, akademiker, IT-människor och teknik-människor.

– Jag höll i en videokamera för första gången när jag var 10 år gammal. Jag har alltid hållit på och pillat med grejer, tagit isär VHS:er och satt ihop dem igen enda sedan jag var liten.

Sara jobbar på Spotify med att livesända events, demos och presentationer och att skapa videocontent. Det hon är med och producerar används internt på företaget.

– Det är viktigt att kommunicera med video internt eftersom vi har så många olika kontor överallt. Sen är det också ett bra sätt att bygga ett arkiv och spara det sätt vi arbetar på.

Video är också vad som förde Sara till Geek Girl från första början. Vid eventet år 2013 tog hon på sig och var ansvarig för att livesända rikseventet. Strax därefter blev hon medlem i styrelsen, och senare styrelseordförande.

– Alla i styrelsen till Geek Girl Meetup är mina förebilder, och har varit det sedan jag började livesända rikseventet. Det känns helt galet att få jobba med dem. Vi fortsätter livesända våra riksevent. Alla kan inte åka till Stockholm, eller så kanske de inte vill vara med på plats. Livesändningen gör det tillgängligt för fler.

Styrelsen i Geek Girl Meetup.

Årets tema på rikseventet är Geek Evolution och handlar om evolution och framtid. Under eventet kommer nya tekniker som livevideo, VR, AI och robotik att diskuteras.

– Årets tema handlar om att blicka mot framtiden. Allt sker med en sådan himla fart nu. Det har blivit hett med VR och AI. Det här om att vara i spelet och komma in i en annan värld, det är på riktigt nu. Det är något som vi som växte upp med Nintendo 64 kan relatera till och prata om med andra.

– Vi försöker bredda så mycket som möjligt när det kommer till våra talare. Allt från folk som hackar och hårdkodar till projektledare och kommunikatörer. Vi lägger inga värderingar i vem som är viktigast.

Sara har svårt att säga att mångfalden inom IT har förbättrats under senare år. Däremot påpekar hon att det idag finns krav på företag av en viss storlek att ha en jämställdhetsplan, och att inte diskriminera på grund av bakgrund eller hudfärg.

– Det känns som att resan mot en jämnare könsfördelning har trappats ner lite och att färre kvinnor söker sig till IT-branschen just nu. Förhoppningsvis är det en generationsfråga, men man ska inte vila på det. Än så är ingenting löst. Det finns fortfarande mycket diskriminering, rasism och sexism.

– Jag tror det beror mycket på att det inte finns jättemycket förebilder som syns och få ta plats lika mycket som männen. Det är därför vi på Geek Girl vill lyfta dem så mycket som vi kan. IT kan vara mycket av en Boy’s Club. Sen kan man inte kräva att varje kvinna ska ställa sig upp och ta plats bara för att ta plats. Vi måste förändra grunden av IT-branschen om det ska gå framåt.

Geek Girl Meetup har valt att be män att inte delta på eventet och hoppas att detta ska respekteras. Alla är däremot varmt välkomna att titta på den live-sändningen som kommer sändas från eventet.

– Vårt riksevent ska vara en plats för de som vill träffa sådana människor som sig själva. Vi tänker främst på våra deltagares välmående och trygghet. Och att de kanske äntligen kommer någonstans där de inte är den enda kvinnan eller icke-binära, som de kanske är på sin arbetsplats. Det kan vara skönt att bara vara kring likasinnade och äntliga få ta plats och vädra åsikter utan att dömas. En plats att hämta energi.

Sara menar att man som ung person, tonåring eller yngre, kan ha en brist på förebilder att titta på. Det kan vara svårt att veta var dessa personer finns och var man passar in.

– Förebilderna bör lyftas redan i skolan. Historieböckerna behöver ändras. Det skulle göra stor skillnad, för idag är det nästan bara män som nämns trots att det finns många kvinnor inom teknik som gjort mycket. Allt sådant är viktigt.

Sara har själv idag många kvinnliga förebilder inom IT-branschen.

– En kvinna som inspirerat mig är Karolina Westerlund, som jag jobbade med på Appelberg Publishing. Hon tog mycket plats på jobbet och var en riktig problemlösare. Hon avslutade sitt VD-jobb för att hon stod fast vid sina principer, och startade eget. Det var modigt. Caroline brukade tipsa om att ställa sig bredbent som en man och sträcka på sig när man gick in på ett möte för att få det manliga självförtroendet. Det är synd att man ska behöva göra så så klart, men det är ändå ett bra tips jag tagit med mig.

Varje år ger Geek Girl Meetup bort 20 fribiljetter till tjejer och icke-binära under 18 år. Målet är att nå yngre personer som kan komma och träffa kvinnor inom branschen på plats.

– Det gör jättemycket att se sig själv i någon annan, särskilt som ung. Att se folk som liknar en och har samma intressen. Att få folk att känna att de passar in. Att man då inte bara lyfter en sorts kvinna, tekniker eller entreprenör utan lyfter alla. Det ska inte bara finnas en sort representerad.

Ett ansvar ligger hos företagen för att skapa mer inkluderande och välkomnande arbetsklimat.

– Man bör prata öppet om det. Det handlar inte bara om att få in nytt folk utan att ändra synsättet och diskussionen inom företaget. Mångfald i sig räcker inte, utan det måste vara mer accepterande. Ta in externa föreläsare, kanske sådana som inte är vita män, och jobba aktivt med att prata om det.

– Börja också rekrytera annorlunda. Se på hur er rekryteringsprocess går till. Väljer vi bara kompisar att rekrytera, och hur ser då mångfalden bland våra kompisar ut? Ser vi på CV eller på namn?

Det är viktigt att ha en jämställdhets- och mångfaldsplan på företaget och att jobba aktivt med den hela tiden. Att ha träffar internt några gånger per år och prata om mångfald och jämställdhet, både på företaget och i samhället i stort.

– Lägg tid på att det, för det är då mångfald kommer in på riktigt. Stoppa inte vid att anställa en kvinna och sedan vara nöjda. Det går inte att vara lat och luta sig tillbaka på gamla meriter.

Bland de talare och ämnen som kommer att diskuteras på årets Geek Girl Meetup är Sara särskilt intresserad av det som sker inom rörlig bild.

– Livevideo är väldigt coolt. Snart kommer det gå att streama i 4K. VR är också väldigt intressant och att se hur det kommer att utvecklas ytterligare. Det kommer öppna upp för andra möjligheter. Exempelvis inom vården kan det gå att operera med VR-teknik. Det kan bli en helt annan upplevelse som möjliggör att bota något på ett annat sätt. Eller att ta med folk till andra rum i VR. Sända vissa delar av en konferens så att både de i rummet och online kan uppleva konferensen på samma gång.

– Det är inte tekniken som är poängen utan hur man använder den och i vilket sammanhang. Vad den kan användas till för att berätta något.

Det går att anmäla sig till Geek Girl Meetups riksevent den 13 maj på geekevolution.se. På plats kommer även Elisabeth Tegner-stipendiet som Changemaker Educations står bakom att delas ut till en kvinna som lyckats inom IT-branschen och inspirerar andra att göra detsamma.

 

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship

One Comment

  • Ulrika Strömqvist says:

    Heja er, ni är grymma – keep it up! And keep on pushin´!