Skip to main content

José Johansson började sin filmkarriär redan som 17-åring, då han jobbade som videoredigerare i Santiago, Chile, för olika tv-produktioner. Idag är han filmproducent på produktionsbolaget Norse Legend, och lär även ut film vid Changemaker Educations.

-Vi människor är lite som katter. Vi försöker fånga rörelser med våra ögon. Vi tycker helt enkelt att det är roligare att titta på något som rör på sig.

Enligt statistik föredrar 90 % att titta på video framför att läsa text. Rörlig bild är ett effektivt sätt att kommunicera, och som inte kräver någon direkt interaktion från mottagaren. Vi människor är väldigt visuella, och en stor del av vår hjärna jobbar med vår synförmåga, berättar José.

– Människor försökte fånga rörelse på bild redan för mer än 10 000 år sedan. I Altamiragrottan finns målningar av vildsvin med flera ben. Grottmänniskor försökte fånga rörelsen av hur vildsvinet sprang på grottväggarna. Vi älskade rörelse redan då.

– Vi gillar att se hur människor rör på sig. Hur vågorna rör på sig. Därför är rörlig bild ett överlägset medium.

Rapporter kommer in om hur onlinevideo växer i betydelse på nätet. I takt med att vi har tillgång till snabbare internetuppkopplingar och mer avancerade datorer och smartphones blir det enklare att se video online. Förra året genererade Facebook i snitt åtta miljarder videovisningar per dag. Företag måste börja att se mer strategiskt på att ta fram rörligt material som del av deras kommunikation.

– Det är tydligt på YouTube och Facebook att människor har ett naturligt intresse för film och video. Det är hit vi rör oss för underhållning. YouTube är idag dessutom världens näst största sökmotor efter Google.

På Facebook premieras idag video som format, eftersom det får folk att stanna kvar längre och titta på innehåll. Längre besökstid innebär mer annonsintäkter, vilket gör att Facebook gärna lyfter videoinnehåll framför bilder och text.

Varje minut laddas 300 timmar av videoinnehåll upp bara på YouTube, och konkurrensen för att verkligen nå ut med sitt innehåll är enorm. José menar dock att det finns väldigt stor variation på kvalité bland de videoklipp som idag laddas upp på nätet. Att lyckas med en viral video beror främst på två saker enligt José; slumpen, eller en stor marknadsbudget.

– Du ser en video på Facebook med en rolig katt som du skrattar åt. Däremot kommer du troligtvis inte att minnas den där katten om 10 år. Det kommer vara en grej du fick ett tillfälligt rus av, men det är inget kvalitetsintryck som stannar i tiden. Och det är just det här kvalitetsintrycket som är jätteviktigt i branschen. Det är så vi säljer biobiljetter. Allt ska andas kvalité genom hela produktionen, förklarar José.

José själv har en utbildning inom grafik och IT. Redan vid ung ålder började han som tecknare, ett konstnärligt intresse som sedan följt med honom genom livet.

– Jag gick i konstskola och gillade att måla och teckna. Det är egentligen min grund. Sen började jag utveckla filmskapandet. Jag insåg att jag kunde måla med bilder i rörelse istället.

– När jag ska skriva ett manus ser jag det på samma sätt, som en serie med bilder i mitt huvud. Jag tolkar de bilderna och tecknar ner dem i en storyboard.

José menar att en dålig film uppstår när de som jobbar med manus ser det mer som en monolog. Då blir det tråkigt och pretentiös.

– Man ska inte behöva ha skådespelaren berätta med ord att något är jobbigt, man ska visa hur jobbigt något är med bilder. Film är inte monologer, utan bildspråk, menar José.

José är del av filmutbildningssatsningen Futurefilms på Changemaker Educations i Stockholm. Där hålls både crash-courses och längre, djupgående filmutbildningar, med nära anknytning till filmbranschen.

– Om du går en filmkurs lär du dig mycket om bildspråk, och att kommunicera genom skådespelare. Det är kul att kunna förmedla den kunskapen; både den mer konstnärliga synen på film och mina erfarenheter från alla år jag jobbat som reklam- och kortfilmsproducent. Jag känner ett behov av att berätta vad jag har upptäckt på den resan. Vad det är publiken vill se. Vad det är kunder köper.

En stor fördel med att gå en filmkurs är att man då får använda sig av riktigt bra utrustning. Vid Futurefilms finns kameror till elevernas förfogande som i vanliga fall skulle kosta mellan 15 till 20 000 kronor per dag att hyra.

– Det är viktigt att leka och testa. Det är så du blir bra på att skapa film. Genom att ha tillgång till utrustning, och testa dig fram. Du kan utveckla din förmåga något otroligt på bara en intensiv 1- till 2-veckors kurs.

José tror mycket på att skapa film och video med publiken i åtanke. Det är något han känner att svensk film- och tv-industri ibland missar, då finansieringen bakom filmprojekt ofta kommer från fonder, vilket innebär att innehållet och utbudet blir väldigt politiskt styrt. Det kan jämföras med Sveriges starkt växande spelbransch, som istället styrs av marknaden.

– Det är viktigt att se till vad publiken vill ha. Jag brukar dra parallellen till Shakespeare och teater. Han skapade en slags dokusåpor för folket, och vem som helst kunde komma och se en föreställning. Publiken hade ofta med sig ruttna tomater, och om föreställningen inte levde upp till deras förväntningar blev skådespelarna på scen snabbt varse om det, menar José.

– Det blir inte mindre konst för att det är kommersiellt, är vad jag försöker säga. Jag tycker ofta att kommersiell konst dessutom är ännu mer utmanande, för att det är svårare att göra sin publik imponerad. Att tänka på bild, bildsnitt, skådespelare, scenografi, film. Redan första veckorna som filmen rullar på bio får du veta om du gjort ett bra eller dåligt jobb, och det borde du lyssna och lära av, menar José.

Så ska du tänka när du själv gör video

José ser ett växande intresse för att skapa film. Och han tror att många amatörfilmare idag skulle få bättre genomslag med sina verk om de lärde sig några enkla grundregler.

– Använd alltid ett stativ. Och ta hand om ljudet. Det är två jätteviktiga tips för att skapa något som känns som att det har högre kvalité. Människor är väldigt känsliga för dåligt ljud. Och om du jobbar med ett stativ som du höjer och sänker kan du jobba mer kreativt med bildsnitt.

Ljuset är också viktigt att tänka på. Idag har även en mobiltelefon bra kvalité, men ofta är det just ljuset som ställer till det om slutproduktionen inte är bra. Det lönar sig att ha med sig externt ljus, och att tänka på ljussättningen när filmen görs.

Även grafik är viktigt i onlinevideos, så väl som animeringar. Om en film inleds med en animerad logga som ser proffsig ut kommer folk att titta vidare på filmen för att den känns som om den är av högre kvalitet. Det ger en föraning om vad som komma skall.

– Kanske har du en kompis som är bra på att animera, eller så kan du höra av dig till någon annan som är duktig på det. Det gör en stor skillnad sett till antal tittare som stannar kvar, förklarar José.

– En annan tumregel är att det är i princip omöjligt att göra film själv, om du vill hålla en någorlunda hög kvalité. Det är bra att ha någon som hjälper med att rigga ljuset, filma eller att ta upp ljudet. Någon som projektleder. Då hinner du fokusera mer på innehållet själv. Även stora YouTube-stjärnor får hjälp utifrån, även om det ofta bara är de själva som syns i bild. Folk som hjälper till med redigering, klippning eller effekter för att skapa en bra slutproduktion.

– Ett bra sätt att kolla om ens film duger är att fråga sig själv: skulle jag köpa min egen film?

Det är viktigt att komma ihåg att inlärningskurvan för att lära sig film är väldigt lång, menar José. Och därför är det viktigt att man gillar att jobba med film om det är något man funderar på att satsa på.

– Vi människor har försökt fånga rörelse på bild i så många år. Det finns en tillfredsställelse i att bara ta upp mobiltelefonen och fånga något som sker i ens omgivning. Det är något unikt som skett och som inte går att återskapa. Film är en konstform, och en högst personlig sådan. Vi människor har vissa biologiska behov; vi behöver äta och sova. Sen har vi ett annat, mer själsligt behov. Något som vi bara kan tillgodose genom kultur. Föreställ dig en värld utan musik. En värld utan biografer. Med film kan vi uttrycka något från vår själ. Det är därför jag valt att jobba inom den här branschen hela mitt liv, avslutar José.

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship