Under 2014 stod i snitt varje svensk för 134 kg matavfall, enligt siffror från Natursvårdsverket. Jordens befolkning växer och den enorma mängd mat som krävs för att mätta oss alla tär på naturens resurser. Matsvinnet i Sverige och runtom i världen ligger på ohållbara nivåer – både för privatpersoner så väl som för dagligvaruhandel och restauranger.
I London finns ett växande antal startup-företag som har valt att göra det till sin mission att tackla problemet med matsvinn. En av dessa är Olio – The Food Sharing Revolution, som byggt en app i delningsekonomins anda där privatpersoner kan lägga upp mat de har hemma som de inte kommer att hinna äta upp eller tillaga, och låta personer i deras lokala samhälle komma förbi och hämta upp den.
– Jag är uppvuxen med att aldrig kasta mat. För några år sedan var jag på en restaurang som precis skulle slänga maten de inte sålt under dagen, men lyckades övertyga dem om att ge den till mig för att ge till bättre behövande. Jag sprang runt i London i jakt efter en hemlös kvinna som kunde få maten, men förgäves. Jag tänkte att det var galet, varför kunde jag inte dela med mig? Då kom jag på att det finns en app för allt – så varför inte för att dela med sig av överflödig mat? berättar Tessa Cook, delgrundare av Olio.
I Storbritannien är matsvinn ett enormt problem. Och hälften av allt matsvinn i landet sker hemma hos privatpersoner, berättar Tessa.
– Vi själva är problemet, och kan också vara lösningen. Olio är uppbyggt för att skapa en lokal community där man delar med sig av överbliven mat. Vi har redan idag 100 000 användare i Storbritannien. Det handlar inte om att vi når en specifik demografisk grupp, utan det handlar med om en gemensam mindset. Vi har användare i alla åldrar, bakgrunder och etniciteter, förklarar Tessa.
– Den största utmaningen är att få folk att ändra sin inställning till överbliven mat. Många tänker – varför skulle någon vilja ha min gamla mat? Men majoriteten av den mat som läggs upp i London på vår hämtas upp redan inom en timme, säger Tessa.
Tessa berättar hur de startade Olio med en sluten Whatsapp-grupp för att testa konceptet och se om folk skulle börja dela med sig. Den första produkten som delades var några schalottenlökar, berättare Tessa och skrattar när hon tänker tillbaka på det.
Olika har jobbat väldigt nära den lokala communityn och samlat 7000 volontärer som agerat ambassadörer för appen i takt med att den lanserats. Det har fungerat som gerillamarknadsföring på lokal nivå, där några individer har fått fler att använda appen. De har även lyckats arbeta tillsammans med Sainsburys, en av Storbritanniens största dagligvaruhandel, som i slutet av dagen låter dessa volontärer komma och plocka upp mat som blivit över och annars skulle slängas.
– Samarbetet med en dagligvaruhandel säkerställer att vi alltid har mat av högkvalitet på appen, och det har hjälpt oss att spridas effektivt genom word of mouth, säger Tessa.
En annan startup som jobbar med matavfall är Optiat – som tar fram naturliga hudvårdsprodukter baserade på kaffeavfall.
– Det slängs sådana enorma mängder kaffesump på caféer och restauranger. Jag ville använda mig av det avfallet och göra något nytt med det. Vi säljer kaffepeeling baserade på kaffesump som annars aldrig hade kommit till nytta, säger William Brightman, grundare av Optiat.
Företaget specialiserar sig på “coffee scrubs” från arabicakaffe och tillsätter sedan olika dofter. På deras hemsida förklarar de att kaffe är en naturlig peeling, med samma pH-nivå som vår hud. Koffeinet hjälper till att stimulera blodomloppet och att rensa bort toxiner. Dessutom är produkten naturligt full av antioxidanter.
– Det dricks över 55 miljoner kaffe varje dag i Storbritannien, vilket representerar en stor mängd matavfall. Det motsvarar över 500 000 ton av kaffesump som slängs bara i Storbritannien varje år! Jag såg en möjlighet att ändra på det, berättar William.
– Den största utmaningen har varit att få de caféer vi samarbetar med att komma ihåg att spara undan sin kaffesump så att vi kan hämta upp den. Allt bygger på personliga relationer med de kafféer vi jobbar med, säger William.
Företaget Too Good To Go har fokuserat på problemet med all mat som tillagas och sedan slängs på restauranger om de inte säljs samma dag. De har inlett samarbeten med lokala restauranger och fik för att sälja vidare dessa maträtter till reducerat pris, från så lågt som £2 per måltid.
– Under våra första 20 veckor med appen räddade vi 10 000 restaurangmåltider från att slängas. Nu finns vi i 8 städer över Storbritannien, och får förfrågningar från andra länder om när vi ska lansera där varje vecka, berättar Chris på Too Good To Go.
– Vissa tycker fortfarande att det känns konstigt att äta gammal mat, men det handlar inte om att ta mat från en papperskorg och lägga upp den på en tallrik. Det är inget fel på den här maten bara för att den är en dag gammal, säger Chris.
Too Good To Go har nu lyckats skriva kontrakt med två stora snabbmatskedjor i Storbritannien, Yo Sushi och Crush, vilket visar på att till och med större företag förstår vikten av att kunna sälja även den mat som inte säljs samma dag. Dessutom ett viktigt bevis på att tjänsten fungerar, menar Chris.
Det finns flera företag och individer som försöker komma på smarta sätt att tackla matsvinnet. Att jobba med appar och teknik för att göra det lättare att dela med sig av överflödig mat har bevisligen visat sig vara en modell som har fått stort genomslag i Storbritannien.
Foton från unsplash.com.
Emma Johansson, platschef pa Rosteriet i Karlstad, hoppas att anvandandet av appen ResQ ska minska matsvinnet. I grunden handlar det om att minska matsvinnet genom att hjalpa restauranger att salja och formedla mat som blivit over under dagen.
Hej, vad intressant! Vi skulle absolut kunna tänka oss att prata med Emma Johansson mer kring detta.