Skip to main content

Att leta efter kärleken på nätet blir allt vanligare, och många av oss träffar idag personen som vi sedan flyttar ihop eller gifter oss med online. Var tionde svensk internetanvändare har nätdejtat under det senaste året, enligt studien Svenskarna och Internet 2017.

– I Sverige är det accepterat att dejta på nätet, nu för tiden upplever jag nästan till och med att människor blir lite chockade om man berättar att man träffats på annat sätt, menar Isabelle Edlund.

Isabelle är grundare av YouViaMe, en matchmakingapp där dina vänner tar makten över ditt dejtingliv och hjälper dig att hitta kärleken genom att bestämma vem du borde träffa. Om du accepterar förslaget bestämmer även vännen vad ni ska göra på första dejten. Allt detta inom sju dagar.

Isabelle Edlund, grundare YouViaMe

– Mycket fokus ligger på säkerhetsaspekten, att din vän känner båda singlarna och även vet vart ni går på första dejten. YouViaMe är säker dejting genom ens vänner.

YouViaMe är lite som en digital version av den traditionella “blinddejten”. Singlarna kan inte chatta med varandra i appen utan deras första ‘hej’ blir när de träffas ansikte mot ansikte på sin första dejt. Enda skillnaden är att de har fått se en bild och fått lite information om varandra via appen innan, vilket kan bidra till en ökad trygghetskänsla.

– Min egen erfarenhet av nätdejting är varierande. Min första seriösa pojkvän träffade jag på IRC när jag var 17 år. Sedan dess har jag provat på olika dejtingtjänster då jag har varit singel, men alltid med varierande resultat.

Nätdejting är ännu mer vanligt bland unga i Sverige idag, och nästan var tredje ungdom mellan 16 – 25 år uppger att de har testat på dejting på nätet. Tidigare fanns det något lite tabubelagt över att berätta att man träffats online, men idag är det mer normaliserat.

– För mig är det en generations- och kulturfråga. Jag var i New York i september förra året. Min vän jag var där med gick på en dejt och personen bad henne ljuga och säga att de sågs på tunnelbanan. Det är mer accepterat i Sverige.

Hur kom du på idén till YouViaMe?

– Jag testade alla dejtingtjänster och kände att det var så många hinder till att träffa någon. Vem skriver först? Ska vi ses? När ska vi ses och vad ska vi göra när vi ses?
Jag hade även sett många av mina vänner låna andra vänners dejtingappar för att de tycker att de kan göra ett bättre “jobb” än sina vänner att hitta kärleken åt dem.

– Jag testade konceptet på två vänner som bara fick se en bild på varandra och bestämde sig för att de ville ses. Jag bestämde också var de skulle gå på första dejten. De tyckte det var jätteroligt och skönt att någon annan bestämde.

Vad skiljer er från andra dejting appar?

– YouViaMe är en matchmakingapp där vännerna tar kontrollen och föreslår att två singlar borde träffa varandra. I andra appar är det personerna själva eller algoritmer som bestämmer vilka som ska ses.

Varför tror du att så många träffas på nätet idag?

– Om jag går på egna erfarenheter beror det på att när jag är ute med mina vänner är jag ute för att umgås med dem, inte för att träffa andra. Att träffa någon på nätet är på så sätt lättare. Dessutom har du möjlighet att screena personen innan ni ses.

Hur gick YouViaMe från en idé till en faktiskt app?

– Jag har haft turen att en investerare tyckte att YouViaMe var intressant att investera i när det fortfarande bara var på idéstadie. Jag anlitade sedan en firma som hjälpte mig att utveckla appen till den versionen den är i idag.

– För att kunna få feedback från användare så skapade jag också en Facebookgrupp och bad mina vänner bjuda in sina vänner. På så sätt fick jag in ungeäfr 100 testare som hjälpte mig utveckla appen till vad den är idag.

Hur går det?

– Sedan lansering i juli förra året har YouViaMe i jämförelse med andra dejtingtjänster lyckats skicka iväg 70% mer singlar på en första dejt. Det är alldeles fantastiskt!

– YouViaMe har blivit omnämd i tidningar som Metro och Elle, men även TV4, RixFM och P5 Stockholm. Jag har blivit intervjuad i Podcasts och på scen på Internet I Fokus och nu blir jag intervjuad här i Honk Please.

Vad är nästa steg?

– Nästa steg är en ny lansering med nya funktioner och ut på nya marknader.

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship