Skip to main content

Uber och Airbnb är två av de mest välkända företagen som byggt sin affärsmodell kring delningsekonomin och dess enorma potential. Att köpa tjänster och produkter av varandra; att dela med oss av överflöd, istället för att köpa nytt.

– Ett samhälle som bara baseras på konsumtion av nya saker kommer aldrig att fungera i längden. Vi är mer medvetna idag, om konsekvenser för samhället och klimatet. Samtidigt vill vi behålla en liknande livsstil och uppleva nya saker. Det är därför vi ser delningsekonomin växa med raketfart, säger Erica Werneman, advokat och co-founder Tibba.

Yasmine Åkermark och Erica Werneman lanserade i våras appen Tibba på utvalda marknader – en mötesplats för människor som vill byta tjänster med varandra. Grundarna hoppas att plattformen ska öppna upp för samarbeten mellan individer, både på lokal och global nivå, genom att skapa en community av folk som vill få hjälp med olika saker utan att blanda in pengar. ”Trade skills not bills”.

– Vi vill hjälpa till att bygga upp ett nätverk över hela världen, genom en enkel app, där likasinnade kan mötas och samarbeta, säger Yasmine Åkermark.

– Det kan vara allt från att byta copykunskaper för grafisk design, till att vara turistguide i sin hemort i utbyte mot att få en lektion i att göra sushi. Alla människor har en skicklighet de kan byta mot en annan tjänst. Dagens ungdomar ser inte pengar som det främsta syftet att jobba, utan snarare möjligheten att göra skillnad och samverka. Genom Tibba kan du få tillgång till vilka färdigheter som helst, enbart genom att själv erbjuda dig att hjälpa till, säger Yasmine.

Idén bakom Tibba föddes tidigare förra året när Yasmine och Erica bilade igenom en öken i Dubai. De var båda övertygade om att frilans är framtiden för arbetsmarknaden, samtidigt som det är en allt starkare trend att folk inte längre vill äga materiella ting – de är mer intresserade av upplevelser.

– Förr var målet att ha en trygg och fast anställning att gå till varje dag. Dagens unga vill uppleva världen, samarbeta över landgränser och leva ut sin kreativitet, säger Erica.

– Pengar kommer fortfarande att styra världen, du behöver pengar för att betala dina räkningar; men ekvationen går inte helt ihop. Där står företag inför en dubbel utmaning – både gällande intäkter och personal, menar Erica.

Tibba fungerar som en marknadsplats där användare har möjlighet att skapa en profil och lägga upp sina egna färdigheter som de kan bistå med; allt från att bygga webbsidor till att lära ut ett språk. Det går sedan att söka efter personer som besitter kunskaper som man själv behöver, och att kontakta dem för att inleda samarbeten. Man skriver sedan bindande kontrakt direkt via appen.

– Tjänsten är inte bara öppen för privatperson utan även företag har möjlighet att skapa profiler och söka hjälp med olika uppgifter. Att vara en del av delningsekonomin istället för att stå utanför den, förklarar Yasmine och fortsätter:

– Vi har bland annat pratat med ett hotell på Bali som erbjuder hotellrum i utbyte mot folk som kommer och hjälper till med marknadsföring och aktiviteter i sociala medier. Huvudmålgruppen av användare ser vi som digitala nomader – personer som reser mycket och jobbar på distans via digitala teknologier – men givetvis kan lika väl Elin behöva hjälp med att sätta ihop en IKEA-möbel i utbyte mot att hon lagar middag till någon i grannskapet. Det handlar om att hitta rätt personer till att lösa olika utmaningar som folk har på ett så enkelt och dynamiskt sätt som möjligt, säger Yasmine.

Företag som fokuserar hela sin verksamhet kring konsumtion av nya varor kommer inte att överleva, är både Erica och Yasmine överens om.

– Många traditionella företag behöver tänka om helt och göra om sin affärsmodell i grund och botten. De behöver bli mer tjänste- och upplevelsebaserade. De företag som kommer lyckas är de som fokuserar på att ge tillgång till tjänster och upplevelser, inte de som säljer ägande, menar Erica.

Ett exempel som ofta tas upp är konceptet att äga en bil. Det har tidigare varit norm att äga bilen själv, trots att den i många fall används sparsamt och mest står stilla hemma eller på en parkeringsplats. Idag har det blivit allt vanligare med bilpooler i storstäderna. Med Car2Go kan du via en app hämta upp en bil på gatan och hyra den per minut istället för att äga en själv. Med SnappCar kan du hyra ut din bil till andra när du själv inte använder den.

–De flesta privatpersoner och företag har tillgångar som de kan dela med sig av, säger Erica.

– Flygbolag har lediga flygstolar som är bundna till en viss avgång, hotell har rum som kommer stå lediga om ingen betalar för dem en viss vecka. Det finns en dold potential med dessa tidsstyrda resurser. I somras bodde jag och min kille en vecka kostnadsfritt i Grekland i utbyte mot att han, som filmare, gjorde videos åt dem som de nu kan använda i sin marknadsföring. Jag menar inte att upplevelser och byten av tjänster ska ersätta pengar, det kommer aldrig att ske, men företag måste lära sig att se alternativa möjligheter, avslutar Erica.

tibba-collective-shoot_-4

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship