Skip to main content

Runtom i världen hjälper e-handel människor som jobbar med jordbruk att få bättre villkor. Idag är det enklare för bönder att sälja sina grödor direkt till kunderna via datorn eller mobilen – vilket gör det enklare att mäta efterfråga och att själva sätta priserna. Mobilanvändning blir allt mer märkbar världen över, och i slutet av 2014 ägde 1,6 miljarder människor en smartphone. Och givetvis sker en ökning hela tiden. I år beräknas t.ex. Indien att få 40 miljoner nya mobilanvändare på bara 6 månader, enligt The Times of India. År 2016 kommer över 2 miljarder människor att använda smartphones.

I Kina håller e-handel på att omvandla hela jordbruksbranschen, då allt fler unga tekniskt kunniga flyttar ut på landet för att skapa lösningar för folk att både förbättra säkerheten och kvalitén av lokala varor. I en artikel från South China Morning post intervjuas unga ingenjörer som flyttar från Kinas storstäder och ut på landet för att hjälpa till att revolutionera vardagen för bönderna.

”Traditional growers didn’t have a say in pricing. But now e-commerce has allowed them to face consumers directly, greatly improving their negotiating power,” säger Chen Liang, AliResearch, i samma artikel.

Även i Indonesian har bönder börjat att både köpa och sälja grödor via mobilen. Sen 2012 har den sydasiatiska start-upen 8villages skapat och bedrivit ett mobilt nätverk för mindre bondgårdar. Här kan jordbrukare dela med sig av information och erfarenheter för att tillsammans bygga upp en kunskapsbas kring det bästa förutsättningarna för lyckade skördar och försäljningar. Mer om projektet och hur 8villages stärker böndernas verksamheter går att läsa i denna artikel från TechAsia.

Gatubild4-1024x681

Den japanska mobiloperatören NTT Communications, tillsammans med NPO Pangaea och Institute for HyperNetwork Society, har ett stödprogram för bönder i Vietnam, där experter i Japan via mobilen enkelt kan komma i kontakt med fattiga vietnamesiska bönder för att dela med sig av kunskap kring lyckad risodling.

I Malaysia har sjögräsodlaren Kabila Hassan lyckats starta en lyckad online business som 2012 hade skapat arbetstillfällen för halva hennes by. Genom internet har hon kunnat marknadsföra och sälja sitt sjögräs till Kina, Japan och USA. År 2013 vann hon priset Transformational Power of Broadband Digital Icon Award för sina insatser.

Möjligheten att genom internetkoppling, inte främst via mobilen, kunna skapa en handelsplats med hela världen kommer fortsätta att påverka människors förutsättningar i takt med att smartphone-användandet ökar. Idag kan även en fattig jordbrukare plötsligt skapa en marknadsledande handel med omvärlden direkt från smartphonen som lätt vilar i handen ute på fältet.

seaweed

Bildkälla: Nusuara.com

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship