Skip to main content

Under hösten har STING, en av Sveriges främsta startup-inkubatorer, startat en ny satsning med fokus på spelutveckling under namnet STING Test Drive – Game. Initiativet drivs av Jana Palm, som bland annat står bakom spelacceleratorn Stugan, och Jonas Lindqvist, tidigare VD på spelföretaget Fabrications Games som såldes till King och som även jobbat som Affärscoach på Lead i Linköping.

STING som affärsinkubator har funnits i över 14 år. På senare tid har vi haft allt fler spelbolag som sökt sig till oss för hjälp med sin affärsutveckling. Spelbranschen växer starkt. Bara jämfört med förra året ser vi att omsättningen växte med 39%. På STING började vi jobba förra året med en förstudie för att se hur vi skulle kunna hjälpa spelföretag i Stockholm, och nu börjar vår satsningen på branschen på riktigt, säger Jana Palm

STING driver tre olika accelerator program: Incubate, Accelerate och Test Drive. Just Test Drive är riktat till entreprenörer som är early-stage och vill utvärdera och utveckla sina idéer och lära sig vad det innebär att bygga bolag. Områden som tidigare har funnits inom Test Drive är Health, Sustainability, Fintech och Digital. Game blir det senaste tillskottet.

I Sverige har spelbranschen snabbt växt från en hobby till en jättestark industri. Några av världens största spel kommer ifrån Sverige, som Minecraft, Battlefield och Candy Crush, säger Jana Palm.

Med start den 15 september håller STING Test Drive – Game workshops varannan vecka för att hjälpa spelentreprenörer med att bygga sin affärsmodell och vidareutveckla sitt företagande.

Varje workshop har fokus på ett annorlunda ämne. En fokuserar på distribution, en annan på marknadskanaler och en tredje på de legala aspekterna bakom spelbranschen, dit vi också har en jurist som kommer och talar. Vi pratar mycket om hur man bygger ett spelföretag och vad som är viktigt att tänka på från början.

Programmet är utvecklat för personer som har en spelidé eller en affärsidé inom dataspelsbranschen. Vi hjälper till att validera den, med erfarna spelföretag och STING-coacher på plats.

Totalt har 10 olika case valts ut till programmet. Efter höstens workshops kommer ett finalevent att arrangeras där de olika företagen får pitcha framför investerare och människor från dataspelsbranschen i juryn. Den vinande idén belönas med 10 000kr från en av programmets partners, Goodbye Kansas.

STING satsar på spelbranschen nu eftersom den är så het. Det finns många spelföretag i både Stockholm och Sverige och spelindustrin växer jättemycket. Det är bara rimligt att göra något kring spel nu. Sedan innan har vi haft spelbolag inom vårt Acceleratorprogram också, men nu vill vi skapa ett eget koncept riktat just till spel och spelföretag, förklarar Jana.

Sedan tidigare finns spelinkubatorer i Skövde, Göteborg och Malmö, men STING blir först med att starta upp i Stockholm. Satsningen görs tillsammans med partners som Futuregames, Avalanche Studios, Paradox och Goodbye Kansas. Om samarbetet med utbildningen Futuregames säger Jana:

Det är jätteviktigt att ha med en spelutbildning som kan branschen. Det är även bra att ha ett nära samarbete med studenterna, och att kunna inspirera dem att starta egna företag. Vi har ett team som gick Futuregames innan och som nu är del av Test Drive Game i höst.

Jana har själv en passion för spel som hon burit med sig sedan barnsbenen. Hon är glad att se hur branschen har växt till sig och hur allt fler idag kan söka sig till och skapa en karriär inom spelvärlden.

Spelutvecklare är bra på att utveckla just spel, men de kanske inte alltid tänker lika mycket på business. Eller hur man ska tänka efter det att spelet är färdigutvecklat och det är dags att lansera. Det är där vi vill komma in i bilden.

Idag släpps det närmare 600 nya spelappar på App Store varje dag. Vi vill hjälpa spelutvecklare att bli upptäckta, och att lyckas med sitt företagande. Min förhoppning är att STING även framåt kommer att ha en inriktning på spelbranschen, avslutar Jana.

Mer om STING Test Drive – Game: stockholminnovation.com/en/our-programs/test-drive/game

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship