Skip to main content

Varje år produceras 8 miljoner kilo kaffesump i Europa som en biprodukt av vårt kaffedrickande. Julian Lechner är en Berlin-baserad produktdesigner med mål att hitta ett nytt användningsområde för kaffesumpen. Idag driver han företaget Kaffee Form och har hittat ett sätt att tillverka kaffekoppar av kaffesump som han hämtar från lokala kaféer i Berlin. Målet är att göra kaffedrickandet mer hållbart och att bidra till den cirkulära ekonomin.

– Varje år kastar vi bort 20 miljoner ton kaffesump i världen. Under sista året på universitet började jag studera kaffevärlden mer och kom till insikt med hur mycket avfall som uppstår inom kaffekedjan. Det var då jag började experimentera med kaffesumpen för att hitta ett nytt användningsområde för det, förklarar Julian.

Julian började experimentera med olika typer av material som kunde skapas med kaffesumpen som bas. Tillsammans med en lärare på universitetet började han att experimentera med olika produkter och kom till slut fram till tanken att göra en kaffekopp för att tydligt visa på hur materialet kommer till återanvändning i kedjan. En första prototyp av kaffekoppen togs fram år 2010 som Julians slutprojekt i skolan.

– Efter skolan slutade jag med projektet ett tag och tog ett annat jobb, men efter några år med påtryckningar från personer i min omgivning bestämde jag mig för att ta upp projektet igen och se om det fanns något mer kommersiellt jag kunde skapa av idén.

Julian började jobba tillsammans med biokemister, ingenjörer och vänner från olika vetenskapliga discipliner för att ta fram ett material som skulle vara hållbart nog för att producera kaffekopparna i. Materialet som används idag är ungefär som en biologisk version av plast som produceras av torkad kaffesump, stärkelse och träflis. Det fascinerande är att kopparna också behåller doften från kaffebönorna och doftar kaffe när man håller i dem.

– En utmaning var att torka kaffesumpen, eftersom den är våt när vi hämtar den. Materialet vi tagit fram idag är så pass hårt och hållbart att det går att köra i diskmaskin och återanvändas utan problem. Det är fortfarande en pågående process, och vi jobbar hela tiden med att ta fram nya materiallösningar för att göra produkterna ännu bättre.

Kaffee Form grundades i Berlin år 2016 i samband med att de första kaffekopparna var klara; till en början tog Julian fram espressomuggar. Idag finns även cappuccino-koppar och en take-away mugg till försäljning och en latte-kopp är även på väg.

– Jag tycker så klart att människor ska fortsätta att dricka kaffe, men jag ville hitta nya möjligheter att jobba med kaffesumpen som uppstår varje dag. Take-away muggen är också ett bra sätt för personer att bidra till mindre avfall när de köper take-away kaffe. Många av de kaféer vi samarbetar med i Berlin ger rabatt på kaffet om man köper det i en av våra muggar, berättar Julian.

Hela affärsidén bakom Kaffee Form bygger på den cirkulära ekonomin, både gällande själva produkten men även hur materialet återanvänds inom det lokala samhället där företaget verkar. Julian samarbetar med en grupp ungdomar från området som hjälper till med logistiken dagligen, genom att besöka de lokala caféer som Julian idag samarbetar med och hämta upp gårdagens kaffesump.

– Vi samarbetar med ett antal caféer som vi besöker dagligen och hämtar upp kaffesump ifrån. Vi hämtar upp en hink och lämnar en ny som de sedan kan fylla upp på nytt till dagen efter. Sen säljer vi även de färdigproducerade kaffekopparna via de caféer som vi får kaffesumpen ifrån.

Framåt planerar Julian att utöka insamlingen ännu mer och pratar om hur de planerar att införa cykelbud som kan ta sig runtom i staden och hämta upp kaffesump från fler kaféer i andra områden. I och med att caféerna gärna säljer och använder kaffekopparna själva har det också blivit en bra kanal för Julian att få uppmärksamhet för sitt arbete.

– En del av grundtanken med Kaffee Form är att vi ska behålla hela konceptet lokalt. Att vi hittar sätt att ta hand om det avfall som bildas i Berlin och så gör vi något nytt av det som också används i Berlin. Framåt tittar vi också på att sätta upp liknande system i andra städer, och kanske även andra länder.

Julian talar om den växande “no-waste” rörelsen som handlar om att hitta sätt att leva där man bidrar till så lite avfall som möjligt varje dag. I Berlin och på andra orter runtom i Tyskland börjar det att bli populärare med matvarubutiker där ingen mat säljs i förpackningar, utan kunderna tar själva med sig behållare och köper ris, pasta, grönsaker och annan mat på vikt istället. Butikerna säljer även Kaffee Form-kopparna.

– Det finns flera intressanta innovation som använder sig av kaffesump idag. Vissa använder det som gödningsmedel för groddar och grönsaker, andra företag har kommit på sätt att använda kaffesumpen i kosmetika och olika kroppslotions och skrubbar. Ett annat företag använder kaffesump istället för trä som bränsle i ugnar. Sen tror jag inte att det kommer dröja länge förrän det att man börjar nyttja oljan i kaffebönorna också, kanske som en form av biologiskt drivmedel.

Julian berättar att det bara är runt 5-15% av kaffet som faktiskt används när man brygger en kopp kaffe. Resten av materialet hamnar i kaffesumpen som idag slängs bort.

– Idag utnyttjar vi redan så stora delar av jordens resurser, då är det bättre om vi kan förlänga livslängden av materialen istället för att bara slänga bort dem. Det finns bevisligen så mycket mer vi kan göra med ett material som kaffesump idag.

Förra året återvann Kaffee Form kaffesump från ungefär 50 000 serverade koppar kaffe på olika caféer runtom i Berlin. Företaget producerar idag runt 2000 koppar varje månad som främst säljs i Berlin som take-away muggar eller som presenter. Det finns även företag som köpt in kopparna och använder dem på sina kontor eller som give-aways tillsammans med företagets logga på kopparna.

– Den cirkulära ekonomin är väldigt omtalad i Berlin, och många yngre är väldigt medvetna om den påverkan deras konsumtionsbeteende har på miljön. Vi kommer fortsätta att utveckla Kaffee Form och planerar att hitta fler användningsområden för all den kaffesump som uppstår. Vi har planer på att göra bordskivor av vårt material som skulle kunna fungera som bord på kaféer och kanske även i människors hem. Härom månaden gjorde jag också en skateboard av kaffesump, och den fungerade att åka runt med ute på gatan. Vi får se vad nästa steg blir.

Honk Please är den första återförsäljaren av Kaffee Form-koppar i Sverige. Du hittar dem i vår webbshop.

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship