Skip to main content

Social shopping innebär att skapa en shoppingupplevelse online som kan liknas med att gå på en shoppingrunda med vännerna i en butik. Nu tar de stora sociala medier-kanalerna tydliga steg mot att bli morgondagens e-handelsplattformar; från Facebook till Snapchat. En smidigare shoppingupplevelse för användaren, en blomstrande intäktskälla för de sociala plattformarna, och en målgruppsanpassad hög potentiell räckvidd för e-handlare.

Tänk dig att scrolla igenom tidslinjen på Facebook och hitta den perfekta vinterjackan invid en kompis profilbild. Eller att från inredningsbloggarens Instagrambild kunna klicka dig in på enskilda inredningsdetaljer och köpa hem dem direkt. På Snapchat dyker ett snabbt erbjudande upp som är för bra för att tacka nej till.

Social shopping är en hybrid mellan sociala medier och e-handel; det de sociala medier-jättarna inte är sena att haka på för att göra upplevelsen enklare och mer engagerande för användarna.

Under våren och sommaren har vi kunnat läsa ett antal nyheter om hur Pinterest, Instagram, Snapchat och Facebook närmar sig att bli helfjädrade e-handelsplattformar.

Buyable Pins gör Pinterest till en shoppingkatalog

Pinterest har länge ansetts den sociala medier-kanal som kommit längst i sin e-handelfiering. Pinterest lanserade under sommaren ”Buyable Pins” vilket innebär att du nu kan handla direkt från en pin eller en board hos utvalda leverantörer.
buyablepin-e1433277850638-1024x575

Intagrams rika annonser leder till köp

Instagram Ads lanseras inom kort i Sverige, men på internationellt plan experimenteras det redan nu med rika annonsformat där användare kan genomföra köp direkt via appen. Instagram presenterade en köp-knapp och mer avancerade annonsformat för varumärken i våras.

Twitter satsar mer på sin köp-knapp

Redan hösten 2014 presenterade Twitter sin buy button. Nu i augusti i sommar blev samma köp-knapp tillgänglig för över hundratusen e-handlare att använda i sin Twitter-annonsering.

Facebook satsar på enkel pengaöverföring och kundtjänst

I mars kom nyheter om att man med Facebook Messenger kommer att kunna skicka pengar till sina vänner. Tänk er som Swish fast via Facebookvänner istället för telefonnummer. Facebook skriver på sin blogg att lösningen är både enkel och gratis, och kommer att fungera enkelt genom att ladda upp sina kortuppgifter i deras säkra transaktionssystem. När kortuppgifter och förtroende väl finns på plats, så skulle samma lösning kunna användas för köp av e-handlare direkt på plattformen.

Även som kundtjänstlösning för e-handlare har Facebook Messenger blivit en spännande kanal efter det att Facebook lanserade Business for Messenger. En tjänst där e-handlare erbjuds använda Facebook Messenger som en supportkanal för kunder, både för att följa upp ordrar och för att ställa frågor.

Facebook-messenger-customer-support

Snapchat ingår avtal med Hearst och Spring som pekar mot e-handelsplaner

Den populära appen Snapchat sägs ha ingått ett samarbete med Hearst, som publicerar tidskrifterna Esquire and Cosmopolitan, under sommaren. Tidigare i år investerade de även i shoppingappen Spring. Med sina unga användare kan Snapchat bli en riktigt intressant plattform för specifika e-handlare framåt om e-handelserbjudanden utvecklas rätt.

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship