Igår släppte Internetstiftelsen i Sverige ett försläpp på deras årliga undersökning “Svenskarna och Internet” där rykande färsk statistik om svenskarnas sociala medievanor presenterades.
Facebook dominerar fortfarande bland de sociala medierna i Sverige och har 70 procent av de svenska internetanvändarna som aktiva användare. Nära hälften av medlemmarna loggar in varje dag.
Intressant är att se hur bildbaserade sociala medier, som Instagram och Snapchat, har ökat i betydelse under det senaste året, särskilt bland unga.
Twitter, LinkedIn och Snapchat har alla runt en femtedel av de svenska internetanvändarna anslutna. Instagram har idag 40 procent av de svenska användarna och är även den kanal som ökar snabbast.
Rapporten visar också att traditionell e-post, och snabbmeddelande som kan skickas via tjänster som iMessage, Messenger, Whatsapp, Viber, Skype mm, är fortfarande den mest använda kommunikationsformen på nätet.
Kanske är det mest intressant är att se på den yngre generationen för att förstå hur det sociala medielandskapet kommer att se ut och fungera imorgon. Där visar Snapchat och Instagram vägen.
Snapchat är en kanal som snabbt har vuxit i popularitet, i första hand bland yngre, där användare laddar upp bilder och filmer med olika filter och skickar till vänner, varefter bilderna försvinner efter några sekunder. Tanken är mer här och nu än att bilder och texter ligger kvar och finns kvar i “all framtid”. Ett mer direkt, spontant och på vissa sätt personligt sociala medier. Som att sitta och prata med en vän om gårdagens händelser. I efterhand kommer du inte att minnas varje ord som sas, men du kommer att minnas det viktiga.
I åldersgruppen 12 – 25 år är det 70 procent som har Snapchat. Bland 12 – 15 åringar använder 4 av 5 tjänsten. Däremot är det ovanligt att se dagligt aktiva användare över 35 år.
Särskilt omtalat har Snapchat blivit under de senaste veckorna sen det att selfie lenses presenterades där användare kan ladda upp på animerade filter på filmer och stillbilder för att symbolisera olika wacky känslor och händelser.
I en analys om Snapchatstatistiken i DI Digital skriver Jonas Leijonhufvud:
“För fem år sedan rapporterade tidningarna att tonårstjejer skickade 80 sms om dagen. Ingen vuxen kunde fatta varför. Idag rapporterar vi att fyra av fem tonåringar använder Snapchat, enligt en färsk rapport. Ingen vuxen fattar varför.”
Snapchat är det svarta fåret som vuxna inte riktigt förstår än. Vad är vitsen av att skicka en bild och skriva en text om den bara finns tillgänglig i några få sekunder? Jag tror dock att utvecklingen visar på att kommunikation framåt kommer att bli mer tidsbegränsad, precis som ett telefonsamtal eller ett mänskligt möte.
Att även Instagram ökar kraftigt, och tilltalar användare i alla åldrar, visar igen på vikten av bildlig kommunikation i Sverige. Enligt rapporten har användningen av Instagram fortsätter att öka med raketfart i alla åldrar. Från 16 procent av de svenska internetanvändarna 2013 till 40 procent 2015.
Tidsbegränsat, mer privat och bild- och filmbaserat – är det hur vi alla kommer att välja att kommunicera i framtiden?
Så många* använder:
- Facebook – 70 %
- Instagram – 40 %
- Twitter – 22 %
- Linkedin – 22 %
- Snapchat – 21 %
*Totalt av de svenska internetanvändarna
Läs hela rapporten på: soi2015.se/sociala-medier
Och Internetstiftelsen i Sveriges blogginlägg och analys om den här: www.iis.se/blogg