Skip to main content

Anna Möller är Organisationsarkitekt. Hela sitt liv har hon jobbat med utveckling, förändring, tillväxt, organisationsarbete och kompetensutvecklande. Hon var med i uppstarten av Apollo i Sverige och Norden och hjälpte dem gå från 20 miljoner till 1,2 miljarder på 6 år. Hon har jobbat med kompetens- och affärsutveckling på företag som Vasakronan, Framfab och Scania, varit utbildare i flera sammanhang, och även engagerat sig i flyktingmottagning. Idag jobbar hon som utbildningsledare på Changemaker Educations.

Min drivkraft är att bygga tillsammans och att driva mot gemensamma mål, i ett tillåtande arbetsklimat där alla får vara delaktiga. Jag drivs av att se människor växa.

Anna bor på en islandshästgård utanför Uppsala, där hennes tävlingshäst Föstudagur (Fredag på isländska) har sin box. Hennes oas är mitt i skogen utanför Mora, där släktens fäbod från 1756 finns.

Vad tycker du är en spännande trend i utbildningsbranschen just nu?

EN spännande trend? Utbildningsbranschen står inför fundamentala omvälvningar och vi kommer att få ändra och skrota gamla sanningar och gamla metoder för lärande vare sig vi vill det eller inte. Nya generationer kräver frihet i tid och rum, en stor utmaning är att möta det nya med bra distans- och e-utbildningar, såsom Flipped Classroom. Det traditionella klassrumslärandet behöver lyftas radikalt. En annan viktig trend är HUR vi lär oss saker och av VEM; Malin Ströman på SVT pekar t.ex. på Slack som det viktigaste navet för utvecklare idag. Imorgon kan det vara något annat. Jag ser framför mig digitala hubar och forum där vi lär av andra, löser problem och utvecklas. Detta går med blixtens hastighet, det finns ingen lärare/föreläsare som kan ha koll på allt längre och det måste vi acceptera. På samma sätt som vi pratar om ”användargenererat content” på webben ska vi prata om ”användargenererad kompetens” som överförs sekunden efter att någon löser problemet för första gången.

Vad ser du som en intressant samhällsutmaning just nu?

Att möta utmaningarna som utbildningssektorn står inför. Att skapa delaktighet och engagemang i en värld där så mycket är gjort. Att vi tar hand om våra unga och unga vuxna på ett konstruktivt sätt framöver.

En annan utmaning är mediernas makt och hur vi kommer till rätta med likriktningen och urlakningen. Det är trist helt enkelt. Bara ca 3-7 % av Europas Creative Directors är kvinnor vilket vi också ser i det visuella språket i t-banekampanjer där kvinnorna är nakna och männen bär kostym – det skapar normer i det tysta som man inte ens är medveten om. Det vill vi bryta på Changemaker på vår Yh-utbildning ”Interactive Creative Director”.

Sen är självklart miljön och flyktingströmmarna våra stora utmaningar just nu också.

Hur kommer skolan se ut om 5 år?

Skolan kommer att vara mycket mer oberoende av tid och rum – distans, flipped, e-learning. När vi möts kommer detta att ske i makerspaces, studios, workshops, talks, kreativa forum och miljöer. Med andra ord blir både det digitala rummet och det fysiska rummet mycket viktigare och har olika uppgifter och syften som det ska stärka; Vill vi tänka, vill vi göra, vill vi ha dialog, vill vi provocera, vill vi..? Vill vi göra saker enskilt eller tillsammans? Vill vi vara ute eller inne? Vilket land ska vi vara i? Framtidens skola öppnar upp för mer valfrihet för individen.

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship