Skip to main content

Co-working space, makerstudio och ett engagerat nätverk av kreatörer och entreprenörer. Makerversity i London fungerar som mötesplats och kontor för frilansare och unga företag, med hantverk som gemensam drivkraft.

– Vi är lite över 250 medlemmar idag, och alla befinner sig på olika stadier av sitt företagande. En stor del av mitt jobb är att lära känna dem, lyssna på deras berättelser och att hjälpa dem att nätverka med varandra för att skapa bra synergier och samarbeten, berättar Esther Ellard, Community Manager på Makerversity.

Makerversity breder ut sig i källarlokalen i Somerset House i centrala London. Här fick grundarna för 4 år sedan klartecken på att starta upp en mötesplats för kreatörer, förutsatt att de tog hand om och rustade upp den gamla källaren som tidigare använts som arkiv för äktenskaps-, födelse- och dödsattest. De första medlemmarna hjälptes åt att flytta bort gamla bokhyllar, måla väggar och skrubba golv, för att skapa den mötesplats Makerversity är idag.

– Det är inte många som vet att det ligger en träslöjd i källaren på Somerset House, mitt i centrala London, skrattar Esther.

Makerversity jobbar i nära samarbete med Somerset House, som har etablerat sig som en kulturell hub i London. Företaget har fått en kraftigt reducerat hyra som en del av överenskommelsen för att de rustade upp lokalen själva, men även för att medlemmarna är med och bidrar till de allmänna utställningarna som hålls i byggnaden. Bland annat har de bidragit till en utställning om framtidens hållbara material, och inom kort öppnar utställningen Fantastic Plastic som kommer att behandla plastavfall och vad som kan göras med det.

Co-working, hantverksstudios och community

En sak som skiljer Makerversity från andra co-working spaces är att de har sina verkstäder, totalt sex stycken. På plats i källarlokalen finns bland annat träslöjd, syslöjd, en digital verkstad och en metallverkstad. Medlemmarna har också möjlighet att använda 3D-skrivare för olika typer av projekt.

– Vi tar inte extra betalt av medlemmarna om de vill använda verkstäderna, utan det är öppet att nyttja när de vill och så mycket de vill, bara de tar med sig eget material att jobba med. Vi är både ett co-working space och ett makerspace.

Makerversity erbjuder ett antal olika medlemsformer; från hot-desking, att man kommer in och jobbar då och då, till att ha en fast plats, ett mindre kontor eller en studio som sträcker sig över två våningar. Många medlemmar använder utrymmet dagligen under kontorstider, men alla har tillgång 24 timmar om dygnet, alla dagar i veckan.

– Vår community i sig är en av våra starkaste tillgångar. Alla medlemmar värnar om varandra, och delar med sig av sina projekt, lärdomar och svårigheter. Det är många som har rekryterat till nya roller inom sina företag bland medlemmarna här – man vet redan att de som delar utrymmet med en också delar liknande värderingar.

Makerversity har medlemmar från flera olika branscher, alla med olika mål.

– Vissa är frilansare, andra är på gång att starta upp ett företag. Sen har vi några som redan har byggt upp ett team och sitter i en av våra studios, lite mer avskilt. Vissa företag har redan börjat producera i större skala och åker på affärsresor mellan London och Kina för att sköta produktionen.

I slutet av förra året öppnade Makerversity upp sin andra lokal i en gammal flottbas i hamnen i Amsterdam, och som idag har 60 medlemmar. De två lokalerna jobbar nu med att hitta olika typer av samarbeten mellan medlemmarna i båda länder.

Från medlem till Community manager med ansvar för medlemmarna

Makerversity har ett särskilt program som riktar sig till ungdomar under 25 år, och där ett antal personer en gång i kvartalet får ett medlemskap kostnadsfritt. Programmet är tänkt att stötta unga entreprenörer och hjälpa dem att få igång arbetet med sin affärsidé, produkt eller projekt. Det var som del av programmet som Esther själv blev medlem.

– Jag hade frilansat inom grafisk design ett tag, men hade svårt att ta nästa steg. När jag kom till Makerversity såg jag en möjlighet att växa, och började jobba på olika projekt tillsammans med de andra medlemmarna här. Jag blev mer produktiv och fick fasta rutiner av att komma hit, mer så än när jag jobbade hemifrån eller från ett fik.

Som Community Manager är Esthers jobb, förutom att ta hand om befintliga medlemmar, även att få in nya medlemmar samt att anordna event för hela nätverket. Ofta handlar eventen om att stötta medlemmarna i sina affärer på olika sätt. En annan viktig del är att skapa bra nätverkande mellan medlemmarna.

Bland medlemmarna på Makerversity är det ett antal som redan kommit långt i sin affärsresa, och som börjat få mycket uppmärksamt.

Företaget Mayku har tagit fram FormBox, ‘en mini-fabrik på ditt skrivbord’, som är en vakuum-driven maskin som möjliggör produktion av 3D-figurer i plast, ämnat för kreatörer. Företaget hade en lyckad Kickstarter-kampanj förra året och har idag börjat tillverkning på större skala i Kina.

Beast of Balance är ett sällskapsspel som både är digitalt och analogt, och där alla spelpjäser är uppkopplade mot det digitala spelet i ens iPad. Spelet började nyligen säljas på John Lewis, ett av Storbritanniens största varuhus.

– Jag kommer ihåg när teamet bakom satt i vår 3D-skrivarstudio och skrev ut sina första 100 djur som prototyper till spelet.

En annan medlem gör bord av återvunna träbåtar, och någon annan har skapat ett halsband för husdjur som håller koll på djurets hälsa digitalt.

– När företag växer sig tillräckligt stora flyttar de härifrån, vilket är tråkigt, men samtidigt är det hela poängen. Vi ska vara en startbräda där man ska kunna komma igång.

Ett viktigt mål: att lyfta nästa generations ‘makers’

Makerversity satsar mycket tid på sina program riktade mot nästa generations skapare.

– Man kan säga att Makerversity finns av tre anledningar: för att supporta nästa generations skapare, för att skapa mer utrymme för hantverk mitt i staden, och för att erbjuda kostnadseffektiva arbetsplatser för skapare.

Makerversity har bland annat ett program i produktdesign riktat mot 18- till 25-åringar, och som stöds av The Princes Trust. Ungdomar som antingen är arbetslösa eller osäkra på vad de vill göra med sina liv bjuds in till en veckas lång kurs hos Makerversity. Det är medlemmarna själva som hittar på briefen till produkterna som ska skapas under kursen. Alla medlemmar på Makerversity förväntas bidra lite av sin tid till läroprogrammen.

– Vi vill att barn ska skapa mer med sina händer. Att inte glömma enkla färdigheter som att sy eller skapa i trä. Det är viktigt i en värld där nästan allt är digitalt och tech. Att bjuda in ungdomar och låta dem testa på textilhantverk, som att färga kläder. De gör något med deras självförtroende.

Makerversity har tagit fram flera olika undervisningsplaner som de också gjort tillgängliga digitalt. Tanken är att lärare och skolor från hela världen ska kunna ladda ned dem och hålla i samma typer av workshops för sina klasser.

– Det betyder så mycket för en ung person när någon investerar tid och intresse i dem. Någon kanske är jätteduktig på att rita, men har ingen aning om hur de kan nyttja den färdigheten karriärmässigt. Det är det vi vill hjälpa till med.

Läs mer om Makerversity på: makerversity.org

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship