Magnus Alm har jobbat inom spelbranschen i över 10 år, med framförallt affärsutveckling men också som designer och producent. Tidigare i år startade han spelstudion Lavapotion tillsammans med tre andra veteraner från branschen, och teamet är nu i full gång med att utveckla ett eget strategispel.
– Jag har alltid spelat spel och tänkte väl ganska tidigt att jag ville jobba med spel, men visst liksom inte riktigt hur jag skulle lyckas med det. Jag arbetade som speljournalist ett tag, och skrev om spel. Sen fick jag ett erbjudande om att skriva story till ett indiespel, vilket jag hoppade på.
Det första spelet Magnus jobbade med blev aldrig någonting men han stannade kvar i teamet, och när man senare valde att bolagisera blev han VD. Studion släppte en del egna spel till olika plattformar parallellt med att man gjorde reklamspel för företag som Disney, Marvel och Pepsi. Magnus har under sin karriär även jobbat mycket med mobilspel, som affärsutvecklare och analytiker.
I början på året bestämde sig Magnus tillsammans med tre andra branschkollegor för att starta upp den egna spelstudion Lavapotion. Teamet kommer från lite olika bakgrunder. Magnus och Patrik Liljecrantz har tidigare drivit företag tillsammans. Niklas Borglund var tidigare anställd på det bolaget men har nu varit med och grundat Lavapotion. Och Carl Toftfelt kommer från film- och TV-branschen och har skådespeleri och manusförfattande med i bagaget.
– Jag skulle säga att vi har fått till en lyckad mix av kreativitet, teknik och affärstänkande.
Lavapotion startades eftersom teamet var sugna på att skapa ett fantastiskt spel på sina egna villkor.
– Det känns otroligt skönt att jobba tillsammans med trevliga människor som alla delar samma mål och vision. Vi har varit oerhört medvetna om att ha en levande dialog om vart vi är på väg och varför.
Att starta en egen spelstudio
Att starta upp en egen spelstudio kräver en del planering och arbete. Lavapotion har en finansiär som står bakom dem, vilket innebär att de kan jobba tryggt mot sina mål utan att behöva stressa mot milstenar eller ta dåliga beslut för att bli klara fortare.
– Vi har givetvis en budget att förhålla oss till, men vi har en helt annan långsiktighet än vi haft i tidigare bolag.
Spelet som Lavapotion jobbar med just nu är ett strategispel med pixelgrafik, men resten av detaljerna om spelet är än så länge hemliga. Charmen med ett strategispel är enligt Magnus att upplevelsen får ta tid. Man kan låta spelaren upptäcka och lära sig spelet i lugn och ro.
– Jag kommer ju tidigare från mobilspelsbranschen och där har du fem sekunder på dig att hooka spelaren, annars är det för sent. I det här spelet kan vi låta spelaren mysa sig fram i sin egna takt.
Den faktiska tiden det tar att bygga färdigt ett spel, och hur många som behöver vara inblandade, kan variera mycket från studio till studio, förklarar Magnus.
– Ett litet spel kan du göra på några timmar och ett stort spel tar flera år. Vissa spel utvecklas av en person, andra spel utvecklas av hundratals människor.
Förstå ditt eget värde som spelutvecklare
Magnus trycker på vikten av att som spelutvecklare alltid förstå sitt eget värde, något som han märker att många ibland glömmer bort.
– Alltför många spelutvecklare tänker bara på att de vill göra ett fantastiskt spel. Det är givetvis det yttersta målet för alla spelstudios. Men min tes är att alla studios kan och bör bygga andra typer av värde också. Allt från tekniska lösningar, personal och lokaler. Allt som företaget förfogar över är en potentiell tillgång och jag tror att många spelutvecklare missar det, för de tänker bara på spelen de arbetar med.
– Som exempel kan jag nämna att i mitt tidigare företag så gjorde vi väldigt få spel som tjänade in mycket mer pengar än utvecklingskostnaderna, men ändå så fick vi många förfrågningar om att sälja företaget. Vi byggde ett varumärke och såg till att ha allting i bra skick, från dokument och kontrakt till arbetsmetodik och vår kontorsmiljö.
Lavapotion-teamet sitter utspridda på olika orter, och jobbar en del på distans mot varandra. Något Magnus menar fungerar utmärkt.
– Vi kör med Slack, screen hero, Google Drive och Dropbox bland annat. Vi ser inte några problem med att personer jobbar på andra platser än vårt kontor, men kontoret ska alltid finnas som ett nav när och om folk vill sitta där.
Bilder på teamet iklädda medeltidskläder pryder hemsidan, kanske en ledtråd om att det kommande spelet kommer att ha en fantasyvinkel?
– Eller möjligtvis för att vi jobbar i en borg i utkanten av Göteborg och ibland stöter vi på vättar som måste bekämpas, påpekar Magnus.
Det är många som drömmer om att starta upp en egen spelstudio eller att bygga ett eget spel. Vilka råd har Magnus att lämna från sin 10-årig erfarenhet till den som är i början på sin resa idag?
– Våga göra fel. Starta upp och gör grejer. Prata med andra och bygg nätverk. Skit i vad andra tror och tycker.
– Var stolt över det du gör även om ingen annan bryr sig. Branschen är fortfarande ung, det finns inte rätt och fel, det finns bara sätt som passar dig mer eller mindre bra, avslutar Magnus.