London-baserade Goldfinger Factory är en social entreprenad som specialiserar sig på att omvandla byggavfall och skräp till hållbara möbler. Företaget har sin bas i en ikonisk byggnad i ett av de mest eftersatta områdena i London, men som ligger inom stadens rikaste stadsdel. Det är en plats där extrem rikedom möter extrem fattigdom. För Goldfinger Factory är det viktigt att ge tillbaka till lokalsamhället och en stor del av verksamheten handlar också om att tillhandahålla utbildning inom design och hantverk till missgynnade ungdomar. Vi fick möjlighet att prata med företagets VD, Marie Cudennec om företagets mission, den cirkulära ekonomin och konsten att förvandla skräp till guld.
– Skräp är ett koncept som vi människor har uppfunnit. Avfall existerar inte på det sättet i naturen. Där blir skräpet till något nytt, det är cirkulärt. Men vi människor har skapat obalans i systemet.
– En persons skräp kan verkligen vara en annan persons skatt. Skräp är egentligen bara en resurs i fel händer, menar Marie Cudennec.
Marie Cudennec har varit en del av Goldfinger Factory redan från början, och hjälpte till om helger och vardagskvällar när Oliver Waddingto-Ball först grundade företaget för fyra och ett halvt år sedan. Marie är halvfransyska och halvkinesiska, och har bott i Storbritannien under de senaste tolv åren. Hon har en bakgrund inom lyxmarknadsföring och branding så väl som arbete med tech startups. Men konceptet att designa och bygga upp en social entreprenad inom den cirkulära ekonomin var ett projekt som Marie från början kände stor passion för. Därför bestämde hon sig för tre år sedan, vid 27 års ålder, att lämna sin gamla karriär och börja jobba heltid med Goldfinger Factory. När Oliver i slutet på förra året bestämde sig för att lämna sin VD-roll fick Marie ta över det ansvaret.
– Vi vill vara en plattform som får människor att se skräp på ett helt nytt sätt, vi vill göra allmänheten mer medvetna om konsumtionsvanor. Den cirkulära ekonomin är ett omtalat ämne i London och runtom i världen. Men frågan är om människor verkligen förstår värdet av den cirkulära ekonomin ännu, och vad som kan göras inom den.
I en metropol som London finns det alltid något som byggs om, restaureras eller rivs. Goldfinger Factory samarbetar idag med flera olika byggföretag från vilka de får material att använda i sin möbelproduktion. Företaget tar sedan fram möbler för specifika företagsprojekt för kunder inom besöksnäringen, kontor, butiker, restauranger och caféer. Gail’s Artisan Bakery är ett populärt fik med butiker över hela London för vilka Goldfinger Factory har ansvarat för det mesta av interiören.
– Vi använder oss av skräp, avfallsmetall och gammalt trä, och sen samarbetar vi med olika top-designers för att skapa nya saker. Vi jobbar också med olika designskolor och tillhandahåller unga designers en plattform där de kan vara kreativa med det avfall vi får in i våra projekt. Vi använder oss av avfallsmaterial så långt det är möjligt, och om något nytt måste användas säkerställer vi alltid att det är hållbart framställt. När vi själva får byggmaterial över i vår egen verkstad, som träbitar som blir över när vi använder plankor, återanvänder vi det själva för att skapa produkter som vi sedan säljer i vår butik.
Goldfinger Factorys huvudkontor består av ett showroom, ett fik, en träslöjd och en utbildningslokal. Företaget tror mycket på att stärka det lokala samhället genom att erbjuda unga tillgång till hantverk och design. Flera utbildningsprogram anordnas vid fabriken, från engångskurser till årslånga betalda praktikplatser. Goldfinger Factory samarbetar också med flera stora företag, och har bland annat fått franska lyxmodehuset Hermès att sponsra en ung persons praktik under ett år. Marie berättar att de ser ett ökat intresse från företag som vill bli del av verksamheten genom att ta sig an och sponsra unga personer vid fabriken.
– Att vara hållbar har både en miljömässig och en social aspekt för oss. Vi har en plattform där vi kan utbilda unga personer till hantverkare. Som ett tillverkningsföretag förvandlar vi outnyttjat avfall till inredningsdesign.
– Vi jobbar också med outnyttjad potential, människor som inte har fått rätt möjligheter i livet. Vi hjälper till att omvandla den outnyttjade mänskliga potentialen till utbildnings- och jobbmöjligheter.
Man erbjuder ett inhouse-program där färdigutbildade hantverkare hyr studioplatser på fabriken och får tillgång till arbetsytor och verktyg i utbyte mot att de också jobbar för Goldfinger Factory en dag i veckan. Tid är bara en annan typ av valuta, menar Marie.
– Människor tenderar att ha mer tid än pengar i början på sin karriär. Sen skiftar det, och man kanske har möjlighet att betala för en studioplats istället. Än så länge har 19 personer tagit del av vårt inhouse-program, och många av dem har sedan tagit steget till att bli lärare vid våra utbildningar.
Runt ett tusen personer har till dags datum genomgått Goldfingers kortare engångskurser. Eleverna har kommit från alla delar av samhället, men många av dem från fattigare bakgrunder. Några saknar förebilder, och har kanske även arbetslöshet i familjen. Goldfinger ämnar vara en plattform för unga personer som känner sig bortkopplade från samhället.
– Våra endagskurser är kostnadsfria, och vi ser dem som ett första steg in. Vi uppmanar sedan deltagarna att ansöka om vårt stipendium. Vi försöker vända det ekonomiska gapet till något positivt.
– Vi vill erbjuda unga människor, blivande konstnärer och hantverkare, en möjlighet att lära sig nya färdigheter och bli självförsörjande.
Goldfinger Factory har attraherat både nationella och internationella kunder och jobbar med allt från företag som Arup, för att hitta sätt att återanvända gamla mjölkförpackningar på, till stora detaljhandelskedjor som John Lewis, med att designa nya kontorsmöbler till företagets huvudkontor men nu även som del av ett större projekt inom den cirkulära ekonomin som kommer att avslöjas inom några månader.
– Planen framåt är att fortsätta jobba tillsammans med stora partners för att kunna skala upp verksamheten. Ju mer vi kan skala, ju mer kan vi påverka. Vi börjar här i London. I år är planen att få in fler investeringar. Det kommer att vara ett viktigt år, där vi siktar på att bli ekonomiskt självförsörjande.
I linje med den cirkulära ekonomin är det inte bara outnyttjat avfall och outnyttjad potential som är del av Goldfinger Factorys affärsmodell, utan även en del av vinsten återinvesteras i det lokala samhället.
– En tredjedel av vår vinst varje år går till att hjälpa biståndsorganisationer och lokalbefolkningen med olika projekt, som utbildningsmöjligheter eller hjälp med att bygga något i området.
– Vi gör så mycket vi kan. Just nu håller vi på och bygger en lokal boxningsring till det lokala gymmet som inte har råd med det själva. Det är en stor del av vilka vi är. Vi uppmanar alltid andra företag att också anamma samma tänk. Om varje företag satte det här i system, att de satte av en del av sin vinst till fördel för sitt lokalsamhälle varje år, så skulle det verkligen bidra till en stor förändring.