Skip to main content

Vid Miraikan Museum ute på den konstgjorda ön Odaiba i Tokyo, Japan, blickar man framåt mot morgondagens tekniker och innovationer. En stor del av fokuset ligger på robotar, och den roll de kommer att spela i våra liv framöver.

Robotsälen Paro har formen av en luden, vit säl och används i terapeutiskt syfte. Utvecklad av japanska AIST, en ledare inom automatiserad industriella lösningar, har sälen visat en rad positiva effekter i mötet med patienter, bland annat för dem med demenssjukdomar.

Paro stimulerar interaktion mellan patient och vårdgivare, och har visat på psykologiska effekter hos patienten, som att förbättra dennes avslappning och motivation. Paro sägs också förbättra patientens sociala förmåga i mötet med både andra patienter och vårdgivare. Robotsälen har fått pris för att vara världens mest terapeutiska robot av Guinness rekordbok.

https://youtu.be/uFMenahpJtI

En annan robot som demonstreras på Miraikan och som väckt mycket uppmärksamhet i internationell media är humanoid-roboten ASIMO. Utvecklas av Honda har ASIMO kallats för världens mest utvecklade humanoid-robot, dvs en robot med en kropp byggd för att efterlikna en mänsklig form. Vid utställningen på museet springer ASIMO fram vinkandes och hälsar på alla åskådare. Rörelserna är nästan kusligt lika mänskliga rörelser. ASIMO talar med publiken, hoppar på ett ben och lyckas sparka en fotboll som en av personalen sparkar mot honom. Demonstrationen avslutas med att ASIMO säger att vi måste lära oss att leva sida vid sida med robotar.

Enligt Honda utvecklades ASIMO för att hjälpa människor. Med en höjd på 130cm har är roboten den perfekta storleken för att kunna hjälpa till i hemmet, eller för att assistera en person som är sängliggande eller rullstolsbunden. ASIMOs storlek är perfekt för att roboten ska kunna titta rakt i ögonen på och kommunicera på ett naturligt sätt med en vuxen person som sitter på en stol eller en säng. Honda började utveckla roboten redan 1986, och den senaste version av humanoid-roboten lanserades 2005. Än så länge syns ASIMO dock främst på olika utställningar och museer runtom i världen.

Telenoid är en annan robot som fått mycket utrymme i internationell media; en människoliknande android som fungerar som en form av kommunikationsmedium, där roboten talar och agerar utifrån instruktioner via telefon. Telenoid är skapad för att efterlikna människor så mycket som möjligt, och förmedlar budskap med hjälp av mikrofoner och kameror, där personen som sänder meddelandets ord, ansiktsrörelser och kroppsrörelser efterhärmas. Roboten blinkar också precis som en människa. Telenoid är utvecklad av japanska Hiroshi Ishiguro med syfte att fungera som ett naturligt kommunikationsmedium för den som vill komma i kontakt med någon som befinner sig långt borta.

I videon nedan ser vi hur ett barnbarn pratar med sin farfar genom en Telenoid. Den här typen av robot kommer att omdefiniera vad plats och rum innebär. En fråga för framtiden är om vi kommer att kunna se skillnad på verkliga människor och Androider.



Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship