Skip to main content

Alexandra Törmänen älskar allt som är ekologiskt, brinner för att hitta lösningar som effektiviserar och är grundare av startup-företaget Ragrent. Just nu befinner sig företaget i uppstartsfasen med målet att skapa det ultimata klädbiblioteket online. Med företagandet förverkligar Alexandra sin idé om att bidra till smartare klädkonsumtion. Vi har pratat med henne om start-up klimatet i Sverige idag och om hur hon ser på framtidens klädkonsumtion.

Berätta om Ragrent – varför har du startat tjänsten?

Jag tycker det är fantastiskt att kunna uttrycka sin identitet med kläder – men det finns en baksida med modebranschen i form av utsläpp, dåliga villkor för arbetare och hantering av avfall som vi behöver bemöta. Samtidigt ökar vår befolkningsmängd. Det gör mig övertygad om att vi inte kommer kunna konsumera på samma sätt som idag i framtiden.

Med Ragrent vill jag göra det enklare att konsumera smartare och mer miljövänligt genom att låta människor hyra kläder i stället för att äga dem. Målet är att skapa det ultimata klädbiblioteket online och därmed vara ett givet alternativ till traditionell shopping.

Om en person hyr ett plagg i stället för att köpa nytt så kan det sparas upp till 97% energi och vi sparar dessutom vatten och minskar spridning av miljöskadliga kemikalier. Det finns mycket att vinna på i delandets ekonomi, och jag hoppas att vi nu är redo för att dela våra garderober.

Hur ser du på klimatet för unga entreprenörer i Sverige idag?

Känslan är att allt är möjligt. Vi omges av framgångssagor och kan få hjälp från olika statliga organisationer som vill främja entreprenörskap. Samtidigt ser jag allt fler som tar sig an samhällsutmaningar genom företagande, något jag tror på starkt. Att bara tjäna pengar räcker inte idag, jag tror många unga känner ett stort behov av att bidra till ett bättre samhälle också.

Vi blir allt mer miljömedvetna. Hur kommer klädkonsumtionen att se ut om 5 år tror du?

Jag hoppas självklart att vi kommer låna och hyra mer än vi kommer att äga. Och att vi kommer konsumera mer efter personlig stil än korta trender. Jag tror också vi kommer se ett större utbud av kläder tillverkade av smartare material och att tekniken kommer integreras mer i våra plagg. Jag har redan sett en magisk klänning gjord av en speciell tråd som rörde sig efter åskådarens blick. Frågan är vilka miljöutmaningar som kommer med det 🙂

Alexandra och Ragrent söker just nu pilotkunder. Läs mer på: ragrent.com

ragrent

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship