Tove Lindholm är level designer och DJ som älskar att skapa spännande och medryckande upplevelser i både spel och på dansgolvet. I en mansdominerad bransch tror hon på att vara den förändring man själv vill se i världen. Idag tilldelades hon Elisabeth Tegner-stipendiet på Geek Girl Meetups riksevent för sitt bidrag till spelbranschen, och för att hon är en förebild.
– Jag vill skapa en upplevelse för folk. Att jobba med level design är lite som att jobba med regi. Grafiker och programmerare har skapat scenografi, figurer och funktionalitet till spelet, och sen är det ens ansvar att sätta ut det i en spelvärld, och att regissera en upplevelse för spelaren. Att se till att det blir kul helt enkelt.
Tove har jobbat på internationellt prisade spelstudios som Avalanche, FatShark och Rovio. Idag är hon en nyckelperson på Snowprint Studios. I sin portfolio har hon spel som Just Cause 2, Terminator, och Angry Birds 2.
Spelbranschen är idag större än både film- och musikbranschen. Tove menar att det är viktigt att få in av ett kvinnligt perspektiv redan i spelutvecklingen. På två av sina arbetsplatser har hon varit ensam tjej.
– Könsroller är intressanta på många sätt. När jag reflekterar över hur jag spelar inser jag att jag är mer intresserad av spel som går ut på att samarbeta. Många tjejer är intresserade av det, att lösa uppgifter och få feedback på det; att koppla av via spelet. Det finns såklart väldigt många tjejer som tycker om att tävla också, särskilt bland de som spelar spel, men målgruppen skulle kunna bli bredare.
– Många av de spel som släpps idag bygger istället på att tävla mot varandra och besegra varandra. Jag tror att det beror på att det främst är killar som gör spelen, att den manliga könsrollen därför dominerar värderingarna.
Tove efterfrågar ett större utbud av spel på marknaden, där allt inte handlar om tävlan och att ihjäl varandra. Att få in fler tjejer i spelbranschen kan vara ett steg i rätt riktning, och hon är glad över att det går allt fler tjejer på spelutbildningarna idag.
– Människor blir belönade och känner glädje i att hjälpa varandra också, att göra något bra för någon annan. Det vore fantastiskt om vi kunde använda oss av denna drivkraft mer än tävlan som belöningssystem i spel. Det finns många olika saker som kan skapa kickar.
Tove växte upp med en bror som var 14 år äldre än henne och som älskade både spel och serietidningar. Hon menar på att det också är orsaken till att hon hittade till spelbranschen.
– Jag läste alla hans serier; Asterix, Tintin, Spirou. Och så spelade vi spel tillsammans. Det började med gamla PC-spel som bilspelet Spy Hunter och Leisure Suit Larry, som egentligen bara går ut på att ligga med tjejer. Sedan fick jag en Amiga 500 av honom när jag var runt tio. Jag är uppvuxen med rätt brokiga spel.
Tove berättar om första Nintendo-enheten hon hade, ett Gameboy som hon lyckats samla ihop till själv. Tills idag anser hon att några av världens bästa spel har gjorts för Super Nintendo och Game Boy. Super Mario World, Zelda – A link to the past och Lost Vikings, hör fortfarande till favoritspelen.
– Som liten drömde jag om att bli spelutvecklare. Men på den tiden hade jag ingen aning om vad det faktiskt innebar. Jag började läsa japanska efter att ha förälskat mig i Final Fantasy VII för jag tänkte att jag kunde jobba med att översätta spel, men insåg snart att marknaden nog var för liten.
Tove började istället att jobba med kläder, och utbildade sig även inom data- och systemvetenskap. Hon spenderade några år på Sci-Fi bokhandeln, en arbetsplats hon beskriver som fantastisk för alla som har nördiga intressen.
Det var nu snart 10 år sedan som en möjlighet inom spelbranschen presenterade sig. Avalanche Studios sökte level desingers, och Tove sökte sig dit på tips av en kompis, trots att hon saknade relevant utbildning.
– Jag har alltid haft en passion för level design, att skapa en upplevelse. I lågstadiet byggde jag alltid labyrinter, små krigsbanor på papper och pussel. Det är det jag brinner för. Att se till att ett spel är spännande och roligt. Att bygga hela resan och upplevelsen.
Hon menar att mycket av hennes spellogik kommer instinktivt från att själv ha spelat så mycket och reflekterat över vad hon själv gillar i spel, samt ett stort intresse för hur människor fungerar. Under de senaste 10 åren har hon varit med och byggt fler världar inom flera olika genrer.
– Multiplayer shooterspel, plattformsspel, pusselspel och Real Time Strategy. Alla är intressanta för att man måste hitta den perfekta balansen i spelet.
– På Rovio jobbade jag med mobilspel vilket är väldigt annorlunda, där bygger du för en bredare publik; personer som kanske aldrig spelat förut. Min mamma spelar mobilspel. Här gäller det att fånga någons uppmärksamhet direkt, eftersom de ofta laddat ned spelet gratis och annars inte kommer ge det en chans.
Idag jobbar Tove på Snowprint Studios med ett än så länge hemligt projekt. Hon är också DJ sedan två år tillbaka.
– Att DJ:a är väldigt likt att level designa. Man bygger en resa över några timmar och försöker hålla golvet intressant; det kan inte vara för intensivt hela tiden, det behövs lugnare perioder så folk hinner andas. Sen drar man igång igen. Det är precis samma yrke, bara med olika instrument.
Tove har varit med och har startat initiativet .wav – en serie fester med kvinnliga DJ:s, i en annars mansdominerad bransch. Här ger de nya tjejer chansen att spela och lyfter samtidigt några av Sveriges bästa kvinnliga DJ:s.
-Vi vill normalisera på det sättet, sätta en motvikt, utan att för den sakens skull prata om det som “tjejfester”. Det blir lite som nya Ghostbusters-filmen. Det är lite koko, men det behövs också, för det har ju varit så här fast tvärtom ett tag. Vi vill bara göra det lite mer avslappnat. Göra helextrema saker för att visa att det som verkar normalt idag egentligen är så skevt.
En sak Tove länge upplevts saknats inom spelvärlden är starka kvinnliga karaktärer att identifiera sig med. Det kanske också är en av anledningarna till att färre kvinnor hittat till branschen, eller blivit lika spelintresserade.
– Jag har själv sällan kunnat identifiera mig med tjejer; de karaktärer jag alltid velat vara i spel har varit killar. Jag ville inte vara den sexiga tjejen som måste räddas; jag ville typ vara Han Solo eller James Bond.
Tove tror att det kan göra en stor inverkan framåt om fler starka kvinnliga karaktärer görs i populära spel. För den intresserade som själv är på jakt efter spel med starka kvinnor i fokus tipsar hon om Horizon Zero Dawn, Mass Effect-serien och Gone Home.
Häromveckan släpptes Ungdomsbarometern 2017 som visar att unga killar i Sverige mellan åldrarna 15-24 identifierar sig som gamers framför något annat.
– Spel är jätteviktigt. Det är så mycket starka känslor där. Jag tror att man blir påverkad av all populärkultur man konsumerar. Därför blir det också viktigt att jobba med kvinnosynen i spelen.
Toves främsta tips till den som drömmer om att slå sig in i spelbranschen är att göra det på grund av att man verkligen älskar spel.
– Man ska inte göra något för att det är coolt eller för att det är något man borde göra. Det tog lång tid från det att jag kände att jag ville jobba med spel, tills det att jag faktiskt kom in i branschen.
– Om man hittar något man älskar så fortsätter man göra det, och man gör det ofta och mycket. Då blir man också bra på det. Oavsett om det handlar om att rita, speldesigna eller koda. Att gå någon av de utbildningar som finns är ju såklart väldigt bra. Ett annat tips är att lära sig att koda, även när du vill hålla på med speldesign eller grafik. Många spelföretag ser det som ett stort plus.
Tove Lindholm tilldelas Elisabeth Tegner-stipendet för att hon, på ett kreativt och målmedvetet sätt, gör en av branschkollegor hyllad karriär inom spelbranschen, och för hennes brinnande passion att fortsätta skapa bra spelupplevelser för alla typer av spelare.
One Comment