Karma är en app som gör det möjligt att köpa maträtter som annars hade slängts till lägre pris. I appen kan restauranger och caféer lägga upp mat som de inte lyckats sälja till rabatterat pris, och så kan användare välja att rädda maten, betala för den genom appen och åka förbi och hämta upp den innan det att restaurangen eller caféet stänger.
– Matsvinnet har varit ett problem långt innan vi drog igång vår verksamhet och mycket arbete görs redan för att minska det. Vi ser dock att vår lösning kommer i en tid då fler och fler konsumenter blir medvetna om vad vi äter och hur vi konsumerar mat, förklarar Ludvig Berling, CPO och co-founder av Karma.
Karma startade i september 2015 och var från början tänkt som en plattform som gav användare rabatter på varor för att de var lojala kunder. Men under processens gång kom teamet bakom appen underfund med problemet och medvetenheten kring matsvinn och valde att byta inriktning.
– Under tjänstens utveckling såg vi att många restaurang- och caféägare vi anslutit valde att ladda upp mat de hade över, som ett slags “sista-minuten”-erbjudande. Vi fick då upp ögonen för problemet med matsvinnet, och efter att ha konstaterat att intresset för att minska matsvinnet var stort både bland restauranger och konsumenter, så valde vi att fokusera helhjärtat på det, säger Ludvig Berling.
Karma hade inte kunnat lanseras för 10 år sedan, menar Ludvig, utan det är dagens teknik och människors användning av t.ex mobiltelefoner som gör det möjligt. Att människor idag lever i ett uppkopplat samhälle tack vare sina telefoner innebär att Karma kan existera och fungera på det sätt det gör.
I november 2016 gjorde Karma sin första officiella lansering av tjänsten. Idag finns de i fler än 35 städer i Sverige och har även börjat att etablera sig i London.
– Vi lever i ett samhälle där man hämtar in enorma mängder information genom sin mobil, samt tar flera av dagens viktiga beslut genom den, menar Ludvig och fortsätter:
– Med vår app så ser vi att vi gör det lätt och tillgängligt för konsumenter att vara med och minska matsvinnet, och det är en av anledningarna till varför tjänsten mottagits så väl.
Idag har Karma över 1000 anslutna restauranger, caféer, bagerier och butiker. Andra näringsidkare som vill ansluta sig kan göra det enkelt via hemsidan, och sen komma igång direkt med att sälja ut den mat som blivit över.
– Det finns inga krav från oss utan man använder tjänsten utifrån egna förutsättningar och behov!
Mat säljs till halva priset jämfört med ordinarie priser. Då det handlar om mat som annars hade gått till spillo, så blir detta en ny intäktsström för restaurangerna även om den är liten, menar Ludvig.
– Vi har varit väldigt måna om att inte tulla på halva priset, då vi ser att det är ett av våra värden gentemot konsumenterna. Utöver de extra intäkterna så får restaurangerna gratis marknadsföring och exponering för sitt hållbarhetsarbete genom att ligga med i appen. Vi jobbar även aktivt med att marknadsföra de som är med oss i våra kanaler. Vi har flera ställen som säger att de har fler följare och kan nå ut till fler personer genom Karma-appen än genom någon annan kanal de använder.
Även för användaren är det tänkt att man ska känna att man tar ett steg mot att bekämpa matsvinnet och skydda miljön när man köper mat via appen.
– En tredjedel av all mat som produceras i världen varje år slängs, det innebär ett svinn på 1,3 miljarder ton ätbar mat. Matsvinnets klimatpåverkan är förödande och motsvarar växthusgasutsläppen från 1 miljard bilar, årligen.
Responsen från omgivningen har varit mycket positiv, och bolaget har fått mycket positiv feedback från användarna, och även önskemål på att fortsätta utveckla och förbättra tjänsten.
– En av de roligaste kommentarerna vi fått var från en person som tycker att ”Karma är det bästa som har hänt Sverige sedan potatisen”.
Just nu satsar Karma på att bevisa sig i Storbritannien på samma sätt som de gjort i Sverige. Samtidigt fortsätter företaget att bredda sin verksamhet i Sverige, då det fortfarande finns många orter där de ännu inte finns.
– I långa loppet är vårt mål att bli ett globalt bolag. Problemet med matsvinnet finns över hela världen, och vi är övertygade om att vi kan vara med och bekämpa det!