Skip to main content

Remake är Stockholm Stadsmissions egna varumärke som tar fram nya kollektioner av second hand-kläder och annat överblivet material. I varumärkets pop up-butik i Hornshuset hänger just nu vårkollektionen Re:Zen; med plagg som färgats naturligt gula av skal av gul lök och ljusrosa av färska avokadokärnor. Remake har som ambition att göra mode mer hållbart, inte bara genom att producera hållbara kläder men även genom att göra oss mer medvetna kring hur vi förhåller oss till mode.

– Vi är en liten aktör i modebranschen men vi kan ändå säga mycket om hållbart mode. Vi vill höras fast vi är små, och vara med och påverka branschen och göra andra mer medvetna, berättar Maria Lagerman, verksamhetschef på Remake.

Remake startade år 2002 som ett sätt att bättre kunna ta tillvara på material som skänktes till Stockholms Stadsmission men som inte kunde säljas på second hand, antingen för att de var trasiga eller fläckiga. År 2015 valde man att expandera och varumärket fick en ny logotyp och identitet. Utöver att återanvända second-hand kläder samarbetar man idag även med andra varumärken och tar tillvara på deras spillmaterial i den egna produktionen för att ta fram tidlösa kollektioner som tas fram av två designers, en av dem Marie Teike som var initiativtagaren till Remake från början.

– Vi är måna om att verka som en plattform för hållbart mode och vill därför även lära andra olika sätt att ta hand om sina plagg och bli mer användare än konsument. Vi erbjuder workshops i hur man kan jobba med naturliga färger eller hur man lagar en trasig väska. Vi vill hjälpa fler att tänka hållbart, och visa att det inte behöver vara så svårt.

Remake är ett socialt företag och en stor del av verksamheten handlar om att erbjuda arbetsträning för människor som behöver stöd med att komma tillbaka till arbetsmarknaden. På Remakes arbetsplats finns handledare och yrkescoacher som stöttar individen och lär ut de olika arbetsuppgifterna, allt från hur man syr kläder och galgar dem, till hur man i butiken jobbar med försäljning eller kassa.

– Vi tror att det händer något positivt när man jobbar med händerna och får vara kreativ. Har man varit borta från arbetsmarknaden länge handlar det också mycket om att kunna komma in i en arbetsgrupp igen med kollegor och att få rutiner. Det yttersta målet är att personerna som är här ska få ett externt jobb efter sin tid hos oss eller påbörja studier mot det område de vill jobba inom.

Att verka som ett modeföretag när man varken kan styra vilka resurser som finns på plats eller vilket material som kommer in kräver en utarbetad systematik, förklarar Maria. Remakes kollektioner bygger därför på material som regelbundet skänks till second hand-verksamheten, så som denimjeans, skjortor, bomull, college och t-shirtar. Nya kollektioner släpps två gånger per år för att bättre kunna planera produktionen.

Enligt Maria handlar hållbart mode om två delar, dels hur plaggen tillverkas och dels hur den som är användare av mode förhåller sig till kläderna.

– På produktionssidan handlar hållbarhet om att hitta ett cirkulärt arbetssätt, som att producera nya plagg av återanvända material istället för nyproducerade. Det handlar även för oss om att vara ett socialt företag, som tar socialt ansvar genom att jobba med och stötta personer som hamnat utanför arbetsmarknaden på olika sätt.

– Den andra delen handlar om hur vi förhåller oss till mode. Det handlar om att ta medvetna beslut när man handlar, och att tänka på hur plaggen kommer att användas. Det är inte fel att handla något som är nyproducerat om det är av hög kvalitet och du kommer att använda det under 10 års tid, men om du är en person som gillar att vara föränderlig i din stil så är second hand kanske ett bättre alternativ, eller att ha en rutin för att byta kläder med dina vänner.

En stor del av Remakes verksamhet handlar om att inspirera andra kring att få ett mer hållbart förhållningssätt till mode, och därför håller man flera föreläsningar och workshops där man lär ut hur man kan laga trasiga kläder eller skapa nya plagg av gamla material. Man delar även tips kring hur man kan förhålla sig till de kläder man redan har hemma och bli mer medveten kring den egna konsumtionen.

– Vi tycker att det är väldigt roligt och viktigt att kunna inspirera och sprida tips och nya tankar kring hur man förhåller sig till mode. Om fler ska tänka hållbart behöver det vara enkelt.

– En bra rutin är att gå igenom hela garderoben hemma och fundera kring vilka plagg du verkligen använder. Skänk eller sälj sedan sådant som inte används och reflektera kring vilka typer av kläder du faktiskt trivs i så att du kan göra mer hållbara beslut för dina framtida inköp. Jag och mina vänner har anordnat klädbytardagar med varandra i sju år.

Planen för Remake framåt är att fortsätta växa som varumärke och att samtidigt hitta fler sätt att samarbeta med andra företag, både när det gäller överblivet material från andras produktioner, men även för att hitta sätt att ta tillvara på människors kompetenser genom att ta emot personer som arbetstränar och i daglig verksamhet hos Remake och låta dem visa vad de kan.

Maria lyfter även att det är viktigt att hitta ett cirkulärt arbetssätt för hela produktionskedjan, och där välkomnar hon fler företag att bli mer delaktiga. Hållbarhet kommer av att titta på hela ekosystemet, och där är det viktigt att hitta partners som kan hjälpa till med allt från logistik till transport.

– Hur kan vi hitta det cirkulära kretsloppet tillsammans i samhället? Jag tycker att det finns en sådan otrolig kraft idag som bidrar till att skapa en hållbar utveckling. Jag tror att det är viktigt att fortsätta inspirera varandra och jobba tillsammans framåt.

Remakes pop-up butik i Hornshuset i Hornstull kommer att hålla öppet fram till slutet av juni. Besök stadsmissionen.se för mer information om och nyheter från Remake, eller följ dem på Instagram @remakesthlm.

Marias tips för att få ett mer hållbart förhållningssätt till mode:

  • Byt kläder med varandra istället för att köpa nya. Anordna klädbytardagar med vänner.
  • Tänk på hur du tvättar och tar hand om dina kläder. Ullkläder går ju bra att hänga ut istället för att tvätta.
  • Laga saker istället för att slänga dem. Ibland går det till och med att göra en visuell lagning som en kul detalj, som att lappa eller brodera över en fläck eller ett hål.
  • Färga fläckiga kläder för att kunna fortsätta använda dem. Använd gullökskal för att få en gul färg eller avokadokärnor för att få en ljusrosa färg.
  • Om du har en fläck från t.ex. rödbeta på ett plagg som inte går bort, stänk på mer fläckar och skapa ett roligt mönster. Man kan addera också, man behöver inte alltid ta bort.
  • Fundera på vilka kläder du trivs bäst i och börja kombinera dem med plagg som du sedan skaffar dig. Allt för att få en hållbar garderob där du verkligen använder det du har.
  • Hyr kläder istället för att köpa nya, om du t.ex. ska på en fest och behöver en klänning bara en gång. Hos vissa klädmärken finns idag möjlighet att hyra plagg till en procent av vad de skulle kosta att köpa dem, t.ex. hos Remake. Annars kan man låna kläder man gillar av sina vänner.
  • Om du köpt ett plagg som du inte använder, se till att ge bort det till någon som tycker om det, eller annars skänka bort det, så att produkten får längre liv.

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship