Skip to main content

Berlin har länge varit en hub för kreativ utveckling av och experiment kring den cirkulära ekonomin, vilket innebär att man fokuserar på ett system som främjar återanvändning av resurser. Det kan handla om design med lång hållbarhet eller att bättre underhålla, laga, återanvända, renovera eller återvinna olika produkter och material.

I mitten av denna våg i Berlin verkar Claudi Sult, en tysk ekoentusiast, grön entreprenör och digital nomad. Just nu på plats i Mellbourn för att starta upp en verksamhet i Australien.

– Jag sa upp mig från mitt jobb på Visit Berlin för att jag behövde göra något eget, och jag hade förstått att jag inte var gjord för ett liv inom corporate-världen, berättar Claudi.

Claudi var intresserad av den gröna scenen i Berlin och kände en dragning till att utforska den själv. Hon satte ett personligt mål att hitta en modell där hon kunde visa på hur hållbarhet kunde bli något som människor kunde förenas kring, förstå och ha roligt med tillsammans.

Foto: Reiting Lee

– Jag hade redan en idé kring hur jag kunde föra samman allt som var knutet till hållbarhet och nöje på en och samma plats. Det var något som inte fanns än, enligt mig. Greenme Berlin föddes i augusti 2016 som en online-plattform. Jag gav mig ut för att täcka alla eko-initiativ och kreativa händelser i Berlin, sett ur ett livsstilsperspektiv. Mat, mode, urban farming, återanvända lokaler och liknande.

GreenMe Berlin är en onlineplattform, en podcast och mer, som visar upp Berlins kreativa gröna scen. Oavsett om du bor i eller besöker Berlin på en resa finns information och inspiration att ta del av. Tillsammans med sin vän Arianna, som jobbar med Green Fashion Tours i Berlin, har Claudi startat upp turer inom cirkulär ekonomi i staden, Circular Economy Tours.

– Planen är att lansera den nya hemsidan i februari, berättar Claudi.

Claudi har en del tankar kring vad det är som gjort Berlin till en hub för den cirkulära ekonomin. Berlin är en huvudstad, där människor med olika bakgrunder och nationaliteter förs samman på den kreativa scenen. Det finns flera olika typer av livsstilar som blandas och kreativa människor dras idag till Berlin på grund av den billiga levnadskostnaden. Berlin erbjuder bra förutsättningar för att skapa nya företag och för att testa nya idéer. Med den låga ekonomiska risk som ofta förknippas med att starta en verksamhet i staden har Berlin också blivit ett centrum för att experimentera inom den cirkulära ekonomin.

– Människor som bor i Berlin är alltid öppna för att lära känna varandra och att samarbeta i nya konstellationer, det är inte svårt att hitta din tribe här, förklarar Claudi. En annan sak som jag tycker är speciell med staden är att den för samman entreprenörer med konstnärer, start-ups med olika typer av hantverkare, och med anti-kapitalister.

– Den cirkulära ekonomin behöver affärstänk, visionärer, drömmare och hårt arbetande människor för att verkligen lyckas komma igång.

Den cirkulära ekonomin har också fått stöd av ett antal investerare, bland annat en schweizisk stiftelse som etablerade Berlins Circular House som en given plats för gröna verksamheter i staden redan för 75 år sedan.

– Det finns ett ökande antal sociala stipendium och bidrag som går att söka idag, berättar Claudi. Det handlar om stipendium och organisationer som delar ut kapital, och det är något som staten också förhåller sig väldigt positiva till. Det finns också statliga och kommunala bidrag att få.

– I Berlin kommer olika projekt och start-ups ofta samman och bygger saker tillsammans. Staden är fylld av mindre projekt inom den cirkulära ekonomin och när du kopplar dem samman så blir det något väldigt stort.

Claudi, precis som hennes affärspartner Arianna, är mer eller mindre digitala nomader. De har inga egna kontor utan jobbar från co-working spaces, kaféer eller hemifrån. De träffar så klart även människor. De gröna turerna som de anordnar ger dem möjlighet att prata med alla sorters personer som har ett intresse för eko-scenen i Berlin.

Just nu befinner sig Claudi i Mellbourn för att försöka starta upp Greenme Melbourne.

– Hållbarhet är ett viktigt område i Melbourn och när det kommer till mat har de ett väldigt ekologiskt mindset, berättar Claudi. Det finns många organiska odlingar i staden. Men Melbourn är också lite mer kapitalistiskt än Berlin. Det är dyrare att få gräsrotsprojekt att utvecklas. Om man däremot är duktig på det man gör och kan marknadsföra sig själv finns det en enorm bio-potential här borta. Människor här älskar att spendera pengar på hållbara produkter.

Claudi ser en ljus framtid för den cirkulära ekonomin.

– Det är klart! Jag hoppas att vi bara är precis i början av en större våg. Den måste komma, förklarar Claudi. Om man ser på hur världsekonomin fungerar idag och hur den behandlar vår miljö förstår man också varför de gamla ekonomiska systemen skakar just nu. Allt fler människor ifrågasätter systemen. Vi kan inte fortsätta att producera allt linjärt, och bara kasta bort stora delar av det som produceras.

Så väl politiker som företagsledare förstår att något måste göras. Det görs idag också mycket forskning inom området cirkulära ekonomin, så som kring användandet av fibrer från ananas inom mode. Mat- och modeindustrin har plötsligt något gemensamt.

– Det är klart att det också finns personer som är kritiska eller rädda för den här utvecklingen, berättar Claudi. De tror att vi inte kan göra något verkligt av allt det här. Men om vi bara fokuserar på hinder och negativitet kommer ingenting heller att förändras. Vi kan inte bara sitta här och vänta på politikerna och de stora ekonomiska spelarna. Med våra turer vill vi visa vilken påverkan den cirkulära ekonomin har på våra samhällen. Vi kan visa de små berättelserna som redan nu gör skillnad.

Artikeln finns även att läsa på engelska på Changemaker.nu

Foto: Dinko Verzi

Anders Pettersson

Anders Pettersson

Psykologi, sociala rörelser och lärande.