Mikael Karlsson är egenföretagare, digital analytiker och journalist som valt att packa väskan och byta kontoret mot kritvita stränder i Costa Rica. Att leva som digital nomad, att vara uppkopplad och ta jobbet med sig på resan, är något han tror kommer att bli allt vanligare framåt. Mikael flyttade till stranden tillsammans med sin flickvän i februari. Där jobbar de om morgnarna, och surfar några av världens bästa vågor på eftermiddagarna.
När jag når Mikael över Skype sitter han i Guatemala City och är mitt uppe i en rundresa i Centralamerika. I bakgrunden hörs mopeder dundra förbi. Det är regnsäsong i Costa Rica så Mikael och hans flickvän bestämde sig för att upptäcka de omkringliggande länderna under två månader och jobba från internetfik och hostels längst med vägen. Nästa land blir Colombia, som andra digitala nomader talat varmt om, innan de återvänder till Costa Rica i oktober.
– Vädret påverkar mycket här, och under regnsäsongen kan allt förändras snabbt. För några veckor sedan blåste en elkabel sönder och elen försvann i tre dagar. Som tur är hade någon granne en brummande bensingenerator som de kunde dra igång för att koppla upp oss mot nätet under några dagar.
Begreppet digital nomad beskriver ett sätt att jobba; och ett sätt att leva. Digitaliseringen möjliggör för oss att förändra vad det traditionellt har inneburit att ha ett 9 till 5-jobb. Med en uppkopplad laptop, mobil eller surfplatta kan vi sköta våra arbetsuppgifter från vilken plats som helst; vare sig det är på kontoret eller en hängmatta i Costa Rica.
– En digital nomad är någon som inte ser länder som begränsningar. Man tar sig dit känslan vill snarare än tänker på att det finns landgränser som styr var man bör vara. Man ser världen på ett öppnare sätt. Det handlar ju bara om att kunna vara online där jag känner för att vara och att inte styras av andra faktorer, menar Mikael.
När Mikael och hans flickvän besökte Costa Rica på semester blev de båda förälskade i platsen, med dess rika djurliv, vibrerande människor och turkosa hav, och bestämde sig för att göra ett försök att åka tillbaka och bosätta sig där ett tag.
Mikael avtalade med sin uppdragsgivare om att jobba på distans under ett år, vilket gick bra då andra i projektet satt i Danmark och Finland och mycket av kommunikationen redan skedde via Skype. Uppdraget som kodare av nyheter hos ett omvärldsbevakningsföretag fick han på tips av en bekant efter det att han börjat prata med andra om att han planerade att göra resan. Att fortsätta jobba som chefredaktör på onlinetidningen Dagens Analys var aldrig något problem.
Hans flickvän kunde ta tjänstledigt ett år från sitt jobb och har under tiden i Costa Rica jobbat tillsammans med Mikael.
– För vissa är traditionen med kontor, bord, stol och skärm viktig. Vi bryter mot den traditionen. Vi kan jobba från minsta lilla by – i Mexiko eller Colombia. Det gör ingen skillnad om det är en djungel utanför mitt fönster; för uppdragsgivaren på andra sidan skärmen spelar det ingen roll.
Mikael tror att det kommer att bli vanligare med folk som lever som digitala nomader. Han träffar ofta andra i Costa Rica som jobbar på samma sätt. Någon som kundtjänstpersonal på ett online-kasino och en annan som översättare. De flesta jobben är uppdragsbaserade, och det finns tydliga uppgifter att lämna över varje vecka. På så vis blir det lättare för arbetsgivare att acceptera distansarbete, då det är enkelt att se om jobbet blir gjort eller inte.
– Vi svenskar älskar att resa. Många har en dröm om att bo i ett land med svajande palmträd och stränder, och nu lever vi i en tid då det faktiskt går att göra det. Det är inte läskigt och det är inte svårt.
När Mikael talade med sina dåvarande uppdragsgivare om planen att åka utomlands under ett år fick han blandade reaktioner. En kund sa upp samarbetet då de ansåg att det fysiska mötet var för viktigt. En annan såg fördelarna i att han skulle befinna sig i en annan tidszon och därmed kunde finnas tillgängliga när andra sov hemma i Sverige. Att flytta blev snarare än styrka än en nackdel, Mikael och hans flickvän kunde agera en brygga mot Sverige.
– En vanlig dag vaknar jag tidigt på morgonen och tar samtal med Sverige. Sen svarar jag på mail, skriver artiklar och kodar en stund. Mitt på dagen kan jag gå ut och simma i havet. Vara ledig och njuta av landet. Sen sitter jag och jobbar några timmar under sen eftermiddag igen.
Globalt sätt blir det vanligare bland företag att tillåta anställda att arbeta på distans. Projektverktyget Basecamp och frivilligorganisationen Mozilla, som ligger bakom webbläsaren FireFox, är två exempel, och listas med andra på sajten Flexjobs.com. På sidan nomadlist.com guidas man till de bästa städerna i världen att åka till som digital nomad – med prisindikationer på boende och levnadskostnader, uppgifter kring kvalité på internetuppkoppling samt temperaturer och klimat. Och på nomadjobs.io går det att leta efter distansjobb från uppdragsgivare världen över.
– Det är klart att man saknar att träffa folk man jobbar med ibland. Att ta en lunch eller kaffe eller att hänga med på en AW eller ett mingel. Men när jag tänker sådana tankar går jag ut och surfar istället. Vardagen i Sverige kommer man alltid tillbaka till någon annan gång.
Mikael tipsar – så blir du digital nomad:
Samla mod att göra det
Du kommer att förlora något på att åka, men du kommer även att vinna. Jag förlorade en kund när jag berättade att jag skulle åka utomlands, men vann förtroendet av en annan. Viktigast är att jag fick en upplevelse som jag aldrig fått om jag stannat hemma. Och det är väl ändå det livet går ut på – upplevelser.
Prata med din arbetsgivare
Prata med sin arbetsgivare och förklara vad du vill göra – att du har en idé om att jobba utomlands ett tag. Fråga vilka möjligheter som finns. Kanske säger arbetsgivaren tvärt nej, men då kanske det inte är en arbetsgivare som passar dig. Men det finns andra företag idag som kommer att förstå att det går att jobba på distans. Bara för att en säger nej betyder det inte att det är kört.
Bli egenföretagare
Om ens arbetsgivare inte tror på distansarbete kan du alltid skapa egna jobb och bli egenföretagare. Sök uppdrag istället för fast anställning och bygg din egen plattform.
Hyr ut lägenhet
Hyr ut din lägenhet i andra hand så kan du få en liten inkomst därifrån. Ofta är det billigare att bo i andra delar av världen, så pengarna kan räcka längre än du tror.
Lita på ödet
När man väl börjar tänka i banorna att man ska åka så ramlar saker på plats. När jag var på min träning berättade jag för de andra att jag ville ut och resa och då var det någon som sa “jag har kanske ett jobb för dig”. Jag gick på ett möte och fick uppdraget. Strax därefter hade jag tillräckligt med uppdrag för att kunna åka till Costa Rica, både för mig och min tjej. Bara man börjar att prata om att man vill göra det så formas världen omkring en efter det och möjligheter presenterar sig själva.
De praktiska detaljerna kommer i andra hand…
När man väl bestämt sig och löst vad man ska jobba med är resten mer praktiskt. Att fixa ett betalkort som inte har uttagningsavgifter i utlandet, att fixa med försäkringar för att vara utomlands under längre tid, mm.
One Comment