Den digitala utvecklingen har förändrat villkoren för fotografi på ett genomgripande sätt. Den tekniska utvecklingen har gjort att nästan var kvinna och man har en mobilkamera med samma prestanda som en filmkamera i miljonklassen för 20 år sedan.
Donald Boström har arbetat professionell som fotograf och författare sedan mer än trettio år. Han har gjort reportage och skrivit böcker som förändrat världen. Han är i dagarna färdig med en ny kokbok i eget namn.
– Vi är inne i en digital revolution som har förändrat villkoren i grunden för fotograferandet, både professionellt och för hemmabruk, säger Donald Boström. Det har också inneburit en genomgripande strukturomvandling i hela den kommunikativa branschen.
Kommunikation
Från början var tidningar journalistiska produkter. I takt med att man började kommunicera på ett smartare sätt så blev tidningen en arena som för alla som ville kommunicera något. Politiska budskap eller sälja produkter.
– Mitten av 1990-talet lade företagen om stora delar av sina reklambudgetar till PR. Bättre pris och mer effektivt. Journalistik och reklam började sakta växa ihop. En process som är ännu tydligare i dag. Tidigare stod det redaktionella för trovärdighet, det var den potentialen alla ville användas sig av, säger Donald.
PR-branschen hade en boom i slutet på 90 talet. Material som kom in i en tidning fick en helt annan trovärdighet och därmed ett starkare genomslag. Journalister och fotografer började i högre utsträckning jobba för företag, och Kundtidningarna visade sig vara ett effektivt sätt att kommunicera eftersom landade hos läsaren utan ansträngning.
– Nu har vi precis tagit sista steget, säger Donald. Nu samarbetar t ex Aftonbladet, Expressen och SvD med företag även med det journalistiska redaktionella materialet.
För det mesta markeras annonsmaterialet i en tidning så man kan skilja det från ”riktiga” reportage, men allt oftare uteblir det tydliggörandet.
Online
En annan stor förändring är enligt Donald online-publicering. Det förändrade villkoren för bilderna. Bilder fick plötsligt starkt ökad betydelse.
– Bilder har blivit drivande i online-kanalerna, säger Donald. Med det har bildens status har ökat enormt. Den visuella kommunikationen har tagit över helt i de digitala kanalerna. Alla kan kommunicera med bild numera. Och alla gör det. Bildspråket har också blivit mycket mer förenklat, mycket mera enstaka bilder och snabbavlästa bilder i stället för fotoreportage.
Teknisk utveckling
Den tekniska utvecklingen för fotograferande är jättestor.
– När jag började som fotograf kunde bara materialkostnader för ett reportage kosta 15 – 20 000 kr för ett jobb med film, framkallning, kontaktkartor och kopior, säger Donald. Och det tog ett antal dagar att få det färdigt. Nu kostar det ingenting. Jag gör allt klart i datorn och sänder direkt till kunden.
Med datormjukvara och kamerornas raw-format kan man nu göra mycket bättre kopior än förut, ner i minsta detalj. Allt har blivit bättre, snabbare och billigare. De flesta bejakar detta.
– Något som tillkommit är att professionella fotografer idag måste kunna filma och leverera rörlig bild, säger Donald. Jag gör själv film både för nätet och för biofilm.
Osäkra villkor
Men det finns nackdelar med utvecklingen och förändringarna menar Donald. Och det slår mot professionella fotografer.
– Den negativa följderna för yrkesgruppen är att fotografernas status har minskat, säger Donald. Bildens status har ökat men fotografernas har minskat. Det är en paradoxalt. I de många strukturomvandlingar slås yrkesgrupper ut. Det var som när lykttändarna på 1800-talet blev överflödiga och protesterade vilt mot elektriciteten.
– För fotograferna och fotografiet är detta en renässans, säger Donald. Alla älskar bilder idag. Nu behövs fotografer mer än någonsin. Men samtidigt har många professionella fotografer svårt att överleva. Konstigt nog, det borde ju vara tvärtom.
Idag är det få som anställer fotografer. Istället används frilansare och på så sätt har man möjlighet man spela ut fotograferna mot varandra och pressa priserna.
Statistik från SCB visar att fotografernas årsomsättning i snitt har minskat från 450 000 kr/år till 250 000 kr/år.
– Då pratar vi inte lön utan omsättning! Säger Donald. Det är omöjligt att överleva på. Man ska ju bo på en soffa i en enrummare i andrahand i en förort, och leva på snabbmakaroner och inte ha barn för att överleva som fotograf om man ska spetsa till det.
Framtid
Att allmänheten fotografer som de gör är inget hot mot fotografer. Allmänheten har en nisch i media där de ska användas. Det är inte bredden på fotograferandet som pressar priser och skapar konkurrensen, det upprätthåller intresset för bilden istället. Media ser vikten av kvalitet i det professionella fotografiet.
– Det är branschens aktörer som pressar ned arvodena, problem upphovsrätt och t ex Facebooks och Googles självpåtagna användarrätt av bilder som ställer till det, säger Donald. Det är alltid så här i början av stora förändringar. Det är rörigt och oklart. Sen balanseras det så småningom och det börjar fungera. Och eftersom professionella fotografer behövs så måste det fungera. Men det kommer att ta några år. Men det ligger ett ansvar på fotograferna också, det går inte att bara köra i gamla hjulspår, bejaka och utveckla yrket och nya vägar.
– i dag krävs att vi är så kallade kombinatörer, att ha fler kompetenser. Jag både fotograferar, filmar, skriver och layoutar mina egna böcker. Ett sätt att hålla sig oberoende.
Länkar: