Skip to main content

Anders Petterson släpper inom kort boken Lärande samtal i vardagen som ett perspektiv i diskussionen kring lärande och kreativa samtal. Bokens syfte är att ge läsaren bakgrund, tips och idéer om att kunna få till djupare och mer lärande vardagssamtal. Vi har ställt några frågor till Anders om det mänskliga mötet idag och imorgon.

Hur har tekniken förbättrat det mänskliga mötet?

Jag tror tekniken kommer att bidra till att förbättra och utveckla de mänskliga mötena. Många förfasar sig över människor som sitter ihopvikta över mobiltelefoner med små displayer. Det verkar osocialt, men är ju till stor del socialt. Människor kommunicerar med varandra över hela världen via sina mobiler.

Jag kommer ihåg på 70-talet när man i media klagade på att folk satt och läste böcker på tunnelbanan. Osocialt beteende, krökta nackar och bort i fantasin.

Jag blev själv tilltalad några gånger när jag på stan gick och läste Tolkiens Sagan om Ringen, som nyss hade översatts till svenska. Men jag kunde ju inte släppa boken, den var så olidligt spännande.

Min uppfattning är att vi bara sett början av vad ny teknik kan innebära i de mänskliga mötena. Och jag är säker på att de fysiska mötena mellan människor alltid kommer att vara det absolut bästa och mest åtråvärda.

Hur har den utmanat det?

Som jag sade ovan så reagerar många på nya beteenden utan att egentligen veta vad som pågår med en människa som sitter böjd över en mobil, padda eller dator. Det är lätt att gyckla om det.

Sen kan jag förstå människors irritation över att t ex tvingas stå i en trång buss eller tunnelbanevagn och bredvid sig ha någon som högt och tydligt viker ut sina tragiska familjeförhållanden i ett telefonsamtal, men hur ofta händer det?

Alla nya prylar, beteenden, fenomen som avviker från de just då rådande, betraktas med skepsis och ibland fasa. Så har det alltid varit.

Hur tror du att vi kommunicerar med varandra i vardagen om 5 år?

Som nu. Vi träffas hemma hos varandra, vid kaffebordet på jobbet, After Work, på caféer och på möten i jobbet. Men vi kommer i högre utsträckning att kommunicera via digitala medier, både privat och i arbetet. Dels på grund av att tillgängligheten ökar genom billig teknik, dels att vi får alltfler kontakter internationellt och nationellt och dels att miljömedvetenheten leder till att vi inte vill ödsla tid, pengar och miljö på att resa. Med ny teknik kommer vi att kunna ha konferenser på jobbet med folk i hela världen i realtid och i naturlig storlek (som om du satt på riktigt på andra sidan rutan). Då slipper vi flyga. Resa gör vi ändå på större konferenser, semestrar med mera.

Bild2

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Digital, future of work and entrepreneurship